- Begin niet meteen met geruststellende uitspraken als 'Er zijn nog voldoende vissen in de zee'. Je tiener was echt verliefd, je tiener is echt verdrietig. We weten dat dit verdriet in het licht van de eeuwigheid niet veel betekent en dat je kind dat over een paar maanden (of misschien zelfs weken) waarschijnlijk alweer helemaal vergeten is. Maar dat maakt die gevoelens niet minder echt en je tiener heeft op dit moment ook echt geen boodschap aan zulke uitspraken. Je kind zoekt vooral begrip en een schouder om even op uit te huilen. Probeer je eens voor de geest te halen hoe jij je voelde toen het uit was met je eerste lief. Misschien helpt dat om wat meer begrip te tonen?
- Het is als ouder natuurlijk niet fijn om te zien dat je kind verdrietig is. Je wilt niet liever dan dat verdriet zo snel mogelijk wegnemen. Dus ben je geneigd om je kind zoveel mogelijk gerust te stellen. Of je probeert het onderwerp te vermijden, omdat je het gevoel niet nog erger wilt maken. Wees gerust: erover spreken zal het verdriet niet groter maken. Je tiener is al verdrietig. Door erover te praten en het te kunnen delen, zal je zoon of dochter zich juist minder eenzaam voelen met zijn of haar verdriet. Gedeelde smart is halve smart. Toch?
- 'Dat was toch een loser! Beter kwijt dan rijk!' is trouwens een reactie die je maar beter inslikt. De kans is reëel dat je tiener twee weken later opnieuw samen is met dat loser-lief en nog glashelder weet wat jij allemaal gezegd hebt. Blijf neutraal, is mijn advies.
Omgaan met liefdesverdriet in drie stappen:
- STAP 1: Maak ruimte voor het gevoel: 'Je zag hem/haar echt heel graag, hè. Het moet veel pijn doen dat jullie relatie nu over is. Dat was niet hoe je het had gewild.'
- STAP 2: Be there! En vang eventuele tranen op.
- STAP 3: Help je tiener om op een goede manier om te gaan met verdriet. Tieners kunnen weleens de neiging hebben om zich er helemaal in te wentelen, omdat dat gevoel hen, net als de verliefdheid, even helemaal overneemt. Dan kan het goed zijn om je tiener wat afleiding te bezorgen. Wat helpt jou bijvoorbeeld wanneer jij verdrietig bent?
Meer lezen?
Geen tropenjaren meer, geen 'team no sleep' meer, geen peuterpuberteit of babysits meer... Heerlijk, een zelfstandig kind in huis dat je niet constant moet entertainen, met wie je interessante gesprekken kan voeren en volwassenere dingen mee kan doen ... Helaas! Krijg je gepresenteerd: een heerlijk kopje kakelverse hormonen. Met een werkelijk unieke blend: de TIENER.
In het boek Ouders komen van Mars gaat Evelien Kayaert op zoek naar antwoorden op onbegrijpelijke gedragingen of uitspraken van tieners. Daarvoor wordt ze bijgestaan door expert Anky De Frangh, klinisch psychologe, gedragstherapeute en gespecialiseerd in het helpen van ouders bij het omgaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen.