Babyjongens zijn kwetsbaarder voor stress dan babymeisjes
25/01/2024
Door Mamabaas
Dr. Allan Schore, een klinisch psycholoog van UCLA (California), spoort iedereen aan om te stoppen met jongens als ‘stoere jongens’ te behandelen. In een recente studie die verscheen in de Infant Mental Health Journal, legt Dr. Schore uit dat babyjongens eigenlijk kwetsbaarder zijn dan we denken, en in werkelijkheid zelfs méér vertroeteling en knuffels nodig hebben dan meisjes.
Tragere hersenontwikkeling
Dr. Schore zegt dat er eigenlijk grote verschillen bestaan tussen de mannelijke en de vrouwelijke hersenontwikkeling, zelfs al van bij het prille begin. Zo ontwikkelt in het bijzonder de rechterhelft trager bij babyjongens dan die bij babymeisjes. Bovendien hebben babyjongens minder zelfregulerende stresshormonen dan babymeisjes (zelfs al van in de baarmoeder). Daardoor zijn ze meer vatbaar voor de gevolgen van fysieke of sociale stressfactoren of stressfactoren uit hun omgeving.
Meisjes lijken geboren te zijn met meer veerkracht voor die stressfactoren. Dr. Schore gelooft dat babyjongens daardoor kwetsbaarder zijn voor neuropsychiatrische stoornissen die al vroeg in het leven ontstaan zoals autisme, add (attention deficit disorder) en vroege schizofrenie. Meisjes zijn later in hun leven vatbaarder voor die stoornissen.
Niet bang zijn om affectie te tonen
Dr. Schore wijst erop dat babyjongens vaker hun frustraties uiten dan babymeisjes op 6 maanden, en dat ze op 12 maanden intenser reageren op negatieve prikkels.
Zijn raad voor ouders is om extra aandacht te schenken aan de noden van hun babyjongetje, en om niet bang te zijn affectie of hechting te tonen. 'Een veilige moederhechting heeft een regulerende functie op de onvolwassen rechterhersenhelft. Die is essentieel voor zijn ontwikkeling op sociaal en emotioneel vlak tijdens het eerste jaar, zeker in het licht van de tragere hersenontwikkeling bij jongens,' aldus Schore.
Natuurlijk betekent dat nu ook weer niet dat we geen liefde en affectie moeten geven aan onze meisjes, maar het doet wel beseffen dat we jongens niet te snel in het hokje van ‘stoer’ en ‘harder’ moeten stoppen. Dus... Boys don't cry? Ik dacht het wel! En maar goed ook!