6754fi.jpg

Een grote mijlpaal: de eerste stapjes

19/05/2020

Er zijn een aantal mijlpalen in het leven van onze kleintjes die voor altijd in ons geheugen zullen gegrift staan. Hun eerste stapjes zijn één van die belangrijke gebeurtenissen in hun jonge leventje. En geef toe, is er íets schattiger dan dat waggelende pamperkontje dat trots naar je toe komt stappen? We zetten wat info en tips op een rijtje.

 1. De gemiddelde leeftijd   
  De meeste kindjes leren te stappen met steun tussen 10 en 13 maanden. De eerste losse stapjes volgen gemiddeld op een leeftijd van 13-15 maanden. Maar maak je niet te snel zorgen: er is een grote variatie op wat ‘normaal’ is. Zo zijn er kindjes die al voor hun eerste verjaardag vrolijk rond dribbelen, terwijl laatbloeiers gemakkelijk hun tijd nemen tot 18 maanden. En dat is helemaal oké. Je kindje zal waarschijnlijk sneller de ene mijlpaal bereiken en de andere langzamer.
  Zo’n twee maanden nadat je kleintje begint te kruipen en zich begint op te trekken volgen de eerste voorzichtige stapjes aan bijvoorbeeld de salontafel. Wat later staat je baby enkele seconden alleen, zonder steun. En voor je het weet zet hij zijn eerste stapjes alleen in de wereld!
 2. Babystapjes
  In  het begin ‘waggelt’ je kleintje wijdbeens, met gebogen knietjes. Hij loopt met korte stapjes en hij kan nog niet over hindernissen stappen. Hoe meer hij oefent, hoe beter hij zal leren om zijn evenwicht te bewaren. Beetje bij beetje leert hij ook om stapjes zijwaarts te zetten of om achteruit te lopen.
 3. Blote voeten versus schoentjes
  Schoenen zijn pas nodig wanneer je baby echt loopt. Ze dienen enkel om de voetjes te beschermen, niet om die te vormen. Laat je baby dus maar eerst zoveel mogelijk op blote voetjes rondstappen.
  Als je kleintje vlot kan stappen, is het tijd voor de eerste schoentjes. Let erop dat die een soepele zool hebben en dat ze voldoende bewegingsruimte geven. Laat je best adviseren door iemand met ervaring bij die keuze. Ook sokken met antislipzool kunnen trouwens handig zijn.
 4. Veiligheid
  Zodra je kleintje kan stappen, gaat er een hele nieuwe wereld voor hem open. Hij kan letterlijk op verkenning gaan in de wereld en heel wat ontdekken en bijleren. Die ontdekkingstocht is echter niet helemaal zonder gevaar. Je kleine schat zou weleens de verleiding niet kunnen weerstaan om een trap op te kruipen of een keukenkast te inspecteren. Ga dus zeker na of je huis voldoende ‘babyproof’ is.
 5. Filmpje
  Vergeet vooral niet te genieten van die eerste stapjes en die trotse blik in de ogen van je kleine spruit én om daar filmpjes en foto’s van te maken. Zo kan je ook achteraf nog glimlachend terugkijken naar dat heerlijke gedribbel. En uiteraard horen daar ook ‘bloopers’ bij waarbij je kleintje – poef - op zijn achterste belandt ;-). 
  Wij maakten alvast een zalige complicatie van die eerste stapjes, je vindt die hier terug. 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bambix. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes