kindje

Het is niet noodzakelijk om de principes van “attachment parenting” te volgen om ervoor te zorgen dat je kindje veilig gehecht is

29/08/2022

Er ligt de laatste tijd veel focus op het belang van veilige hechting voor de ontwikkeling van het jonge kind. En dat is een goede zaak, want een veilige hechting ís ontzettend belangrijk! Een veilige hechting leidt tot heel wat positieve outcomes op latere leeftijd op vlak van zelfwaardegevoel, coping, zelfregulatie, sociale vaardigheden, vriendschappen, relaties ...

Hechting zegt iets over het vertrouwen dat een kind heeft in hoe beschikbaar en responsief zijn verzorgers zijn. Een veilige hechting biedt een gevoel van veiligheid en vertrouwen (in anderen, de omgeving en de wereld), helpt om stress te reguleren en biedt een veilige basis van waaruit de wereld verkend kan worden.⁠⁠

Het enige moment waarop je de hechtingsrelatie kan observeren is dan ook tijdens stressmomenten: zoekt een kind in zo’n situatie zijn veilige basis met vertrouwen weer op? Durft een kind nieuwe omgevingen te exploreren? Vertrouwt hij erop dat hij kan en mag uitvliegen en kan en mag terugkeren? ⁠⁠In tegenstelling tot wat veel mensen denken is hechting iets dynamisch, het is het resultaat van een proces van afstemming. Het is ook niet iets wat vast staat. Wanneer een kind (on)veilig gehecht is, kan hier nog steeds verandering in komen. 

Hoe komt een veilige hechting nu tot stand? Als jouw handelingen en reacties ervoor zorgen dat je kind zich veilig, geborgen en verbonden voelt zal dit tot een veilige hechting leiden. Belangrijk in dit proces is dat er een goede balans is tussen “match” en “mismatch” én dat er na een mismatch herstel volgt. 

Een match is een reactie die afgestemd is op de behoefte van het kind. Bijvoorbeeld: je baby huilt omdat hij honger heeft en jij geeft een flesje of de borst. Je kleuter heeft een knuffel nodig en jij biedt dat. 

Een mismatch is een reactie die niet afgestemd is. Een heel klein voorbeeld: je baby huilt omdat hij honger heeft en jij vervangt zijn luier. Herstel na een mismatch is essentieel voor het opbouwen van een veilige hechting.⁠⁠ Dat kan eruitzien als alsnog afgestemd reageren, bijvoorbeeld: wanneer je baby blijft huilen omdat hij dus geen schone luier nodig had maar omdat hij honger had geef je een flesje of de borst; of dat kan eruitzien als je verontschuldigen voor waar het misliep wanneer je bijvoorbeeld uitvloog tegen je kleuter omdat die op een minder gepaste manier om aandacht vroeg.

Wat geen voorwaarden zijn voor een veilige hechting: borstvoeding geven, je kind zo vaak als mogelijk dragen, samen slapen ... De naam van de “attachment parenting” opvoedingsstijl is in dat opzicht helaas misleidend en de principes zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over hechting. Ben je helemaal fan van de principes van attachment parenting en is dit voor jou haalbaar? Uiteraard helemaal prima! 

Heb je het gevoel dat je faalt of maak je je zorgen omdat je niet al deze principes kan volgen? Alsjeblieft, maak je geen zorgen, een veilige hechting staat of valt niet met het volgen van bepaalde richtlijnen. Zolang jij probeert uit te vissen wat je kindje nodig heeft en daar al de helft van de tijd aan tegemoet kan komen ben je al een heel eind op weg! Uit onderzoek blijkt dat ook ouders en kinderen die een hechte band hebben doorgaans maar 30% van de tijd echt volledig op elkaar afgestemd zijn. Dat helpt hopelijk al wat om de druk wat weg te nemen! 

Tegemoetkomen aan je eigen behoeften is trouwens minstens even belangrijk, want enkel dan heb je voldoende ruimte om ook ruimte te maken voor de behoeften van je kind.⁠⁠ Vergeet dus ook niet op tijd en stond ook aan jezelf te denken en stil te staan bij wat jij nu eigenlijk nodig hebt om je goed te voelen!

 

Anky De Frangh is kinderpsychologe, gedragstherapeute en mama en heeft zich gespecialiseerd in emotiecoaching. Zij wil ouders meer vertrouwen geven in het omgaan met het gedrag en de gevoelens van hun kinderen om zo tot meer verbinding te komen binnen hun gezin. Anky deelt wetenschappelijk onderbouwde informatie en tips rond opvoeden en ouderschap op Instagram en op Facebook en organiseert regelmatig workshops en trainingen rond het omgaan met de gevoelens van kinderen. Meer info over de meest recente online training vind je via deze link.