baby kijkt boos

Staart je baby boos naar je? Dat is goed!

10/07/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Krimpt je hart ineen als je baby’tje je fronsend of boos aankijkt? Of krijg je het gevoel dat je kleintje je veroordeelt met z’n blik? Wel eigenlijk is die blik net erg positief. Je baby heeft namelijk al van in het begin een besef van goed en kwaad.

Een blik zegt meer dan 1000 woorden. Zeker bij kindjes die niet kunnen praten. Die kleine oogjes die je ‘boos’ lijken aan te kijken hebben wel degelijk een betekenis.

Non-verbale communicatie

Onderzoek bij baby’s van acht maanden Dat blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd door wetenschappers van de Osaka University and Otsuma Women’s University. De resultaten werden gepubliceerd in het magazine ‘Nature Human Behavior’.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij baby’s van acht maanden oud. Het doel? De non-verbale communicatie van die kleintjes beter te leren begrijpen.

Baby’s keuren geweld af

De baby’s kregen een eenvoudig videospelletje te zien met geanimeerde personages (vierkantjes met oogjes). De figuurtjes hadden contact met elkaar. Onderzoekers volgden de oogbewegingen van de baby’s de hele tijd.

Als ze lang genoeg naar een personage staarden, werd het vernietigd. Eens de baby’s dit principe doorhadden, startte het tweede deel van het experiment. Terwijl ze keken, deden sommige personages iets mis, zoals een klap uitdelen aan een ander en die tegen de rand van het scherm slaan.

De baby’s reageerden hierop: ongeveer 75% van hen richtten hun blik op het stoute, gewelddadige personage, waardoor dat vernietigd werd. Met andere woorden: de ‘stouterik’ werd gestraft voor zijn slechte gedrag.

Het experiment werd meerdere keren herhaald. De actie die de baby’s te zien kregen, varieerde telkens. Maar de conclusie van het experiment was duidelijk: de baby’s keurden specifiek de gewelddadige sociale interacties af.

Moraliteit start jong

“De resultaten zijn verrassend. We ontdekten dat de baby’s ervoor kozen om het agressieve personage te straffen door hun blik naar die persoon te richten en te vergroten”, zegt psycholoog en onderzoeker Yasuhiro Kanakogi van de Osaka University in Japan.

“We wilden weten of het veroordelen van asociale anderen door derden al op jonge leeftijd aanwezig is. Mocht dat zo zijn, zoals dus nu het geval blijkt, dan wijst het erop dat baby’s al op zeer jonge leeftijd een vorm van moraliteit bezitten. De moraal is namelijk een belangrijk, maar mysterieus iets dat ons menselijk maakt. Dat dit experiment nu aantoont dat het al aanwezig is op zo’n jonge leeftijd, is natuurlijk alleen maar positief.”

 

Bron: Time magazine