mama en huilende baby

Wat ze je niet vertellen over het prille ouderschap

26/01/2023

Een oproep om je ervaringen als ‘kersverse’ mama te delen kwam voor mij op het juiste moment. Een paar uur ervoor was ik er nog over aan het nadenken in de auto, dat ik bij wijze van spreken graag infosessies zou willen geven of de mensen zou willen toespreken. Dan zou ik kunnen vertellen hoe ik het heb ervaren, en hoe het 'echter' in elkaar zit, zodat ze op een andere manier omgaan met het prille moederschap en misschien beter voorbereid zouden zijn ...

Ik start van het begin ...

Altijd geweten dat ik moeder wou worden en vooral ook zou worden. Door de juiste man iets later tegen te komen, was ik 34 jaar toen ik beviel van mijn allermooiste dochtertje Rosie. Mijn man had al twee kindjes uit een vorige relatie van wie er eentje nog vrij jong was (zes maanden) toen wij een relatie kregen. Van in het begin waren wij dus al week om week omringd door twee jonge kindjes. 

Ik dacht dus dat ik zeker goed voorbereid zou zijn omdat ik wel iets of wat wist hoe het was met een baby'tje ... Jah, daar was ik al even mis ...

Laat mij er ook nog aan toevoegen dat mijn mama aan kanker is gestorven in 2016 en dat ik de impact wel hard had onderschat van mama te worden zonder een mama te hebben. Al deze factoren hebben mee mijn verhaal gemaakt en het was jammer genoeg absoluut geen roze wolk.

Vooral héél spijtig voor mezelf en voor Rosie, omdat het een supernormaal baby'tje was en ze zeker geen abnormaal moeilijk gedrag vertoonde. Maar van in het begin namen stress en angst vaak de bovenhand. 

Zo focuste ik me in het prille begin heel hard op hopen dat ze geen huilbaby zou worden of dat ze geen reflux zou hebben en daar dan superhard van zou wenen. Oké, ik had het opgezocht: ongeveer zes weken later en geen huilbaby. Dan kwam mijn fixatie op haar slaap: zou ze wel goed dutjes doen, zouden de nachten wat oké zijn, zou ze geen vroege vogel worden ... 

Van in het begin was ik gefixeerd op dingen die ik totaal niet in de hand had maar waarvoor het ook veel te vroeg was om erover te piekeren. Ik maakte mezelf vooral gek, wat nergens voor nodig was. 

Als er meer eerlijke verhalen over het ouderschap zouden gedeeld worden, had mij dat wel kunnen helpen of mij wat rustiger kunnen maken. Of dat er meer mama’s zouden zijn die mijn stijl ook hanteerden (ik hou van regelmaat en van structuur, uiteraard moeilijk met een baby).

Van in het begin zei ik: ik ga een boek schrijven over het prille ouderschap. 'Wat ze je niet vertellen'. En kijk, langs deze weg kan ik toch mijn ervaringen delen met nieuwe mama's:

  1. Baby’s worden na drie trimesters geboren, maar eigenlijk hebben ze nog nood aan een vierde trimester. Dit kan niet omdat ze dan te groot zijn om nog in de buik te zitten, maar qua geborgenheid heeft een kindje nog vier maanden héél veel nood aan nabijheid. De eerste maanden plakte Rosie letterlijk aan mij. Achteraf gezien is daar niks mis mee, een goeie draagzak aan en hup we zijn weg. Maar op dat moment was ik vooral bezig met: gaat die ooit van mij los geraken? Nu kan ik dat bevestigen: zeker wel! Vanaf vier maanden begon ze zelf meer vrijheid op te zoeken en werd ze zo beetje bij beetje wat zelfstandiger. Na vier maanden heb ik de draagzak zelfs niet meer nodig gehad, dus nu (anderhalf jaar later) denk ik: je had er beter wat meer van genoten, stresskippie!
  2. Doordat een baby in het begin zoveel nabijheid nodig heeft, is het supernormaal dat dit zich ‘s nachts ook verderzet. Rosie sliep ‘s nachts graag in onze armen. Totaal niets voor mij, want ik hou van mijn vrijheid in bed. Bovendien panikeerde ik vooral dat we dat altijd zouden moeten blijven doen, want ze sliep goed bij ons en slecht in de co-sleeper. Maar ook dat loste zich vanzelf op en na een tijdje sliep ze zelfs super goed in haar eigen bedje boven. (Vanaf vijf maanden is ze naar boven verhuisd.)
  3. Het eerste jaar kan je jammer genoeg het tempo niet volgen: er gebeurt zoveel en ze veranderen constant. Als ik net gewoon was geraakt aan haar nieuwe pap of haar nieuw willetje of haar groentepap was er weer iets anders wat erbij kwam of weer iets dat wijzigde. Voor een mama die houdt van stabiliteit was dat eigenlijk heel moeilijk en ik kon vooral moeilijk volgen. Nu kan ik dit natuurlijk veel beter relativeren en denk ik: oké, dat eerste jaar is het vooral kwestie van  je baby te volgen ... 
  4. AKG. Mijn mama haar motto: Alles Komt Goed - en zo is het! Zo simpel als die drie woorden ... Nu Rosie ouder is, denk ik vaak terug aan het eerste jaar en denk ik vooral: waarom toch zoveel paniek en stress als er zoveel moois was om van te genieten? (Natuurlijk niet altijd, want geef mij maar de iets oudere voorspelbaardere periode)
  5. Mocht het slapen niet goed komen: er zijn altijd goede slaapcoaches met tips & tricks, zoals Snuggles & Dreams. Ik volg ze uiteraard vanaf dag één en heb eigenlijk van in het begin een droomslapertje gekregen! 
  6. En vooral: het allerbelangrijkste, YOU DO YOU! Ik heb veel mama's in mijn omgeving die eerder go with the flow zijn en niet volgens het schema van hun kindje werken (helemaal prima), maar door mijn onzekerheden keek ik veel te veel naar die kant in plaats van naar mijn eigen kant. Maar ik hou van ons ritme, structuur en slaap ;-). Dus wat voor jou het beste aanvoelt: DOEN!

Door al mijn gepanikeer, stressgedrag en vooral alle angsten die de bovenhand namen, ben ik ook even 'gecrasht' twee maanden nadat ik terug begon te werken. Ik heb dan tweeënhalve maand rust genomen en dankzij mijn super therapeut (die al meegaat van in de periode met mama) en door medicatie te nemen voor mijn angsten ben ik een jaar later de beste versie van mezelf. Ik heb eindelijk een evenwicht gevonden in mijn leven en durf nee te zeggen om mezelf te beschermen.

Ik zorg ervoor dat ik niet meer over mijn grenzen ga en dat ik op de eerste plaats van mijn gezinnetje kan genieten.

Dat is het positieve uit heel mijn verhaal: ik heb Rosie gemaakt, maar zij heeft ook de nieuwe ik gemaakt. En wat ben ik daar dankbaar voor! 

En aan mama's to be: AKG!

 

Britt 
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes