baby ligt op ververskussen

EHBK: wat te doen bij babykwaaltjes en hoe boost je de immuniteit?

7/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De zomer loopt op haar einde, het najaar komt in zicht. En dan weet je: daar horen ook weer wat babykwaaltjes bij. Snottebellen, hoest, een pijnlijk buikje … Niet fijn voor zo’n kleintje. Tijd om die weerstand een stevige duw in de rug te geven! Enkele tips.

5 tips om de weerstand op te krikken

Het eerste (half)jaar staat het immuniteitssysteem van je kindje niet volledig op punt. Logisch, die weerstand is zich nog aan het ontwikkelen. Moedermelk is een erg goede hulp, maar eens je baby volop in aanraking komt met microben (via broers of zussen, in de opvang … ) kan extra versterking geen kwaad.

 1. Probiotica (6-tal -druppeltjes per dag, bijvoorbeeld Bactiol Baby) zijn goede immuniteitshelpers. Kindjes die vaak ziek zijn, hebben er nog meer baat bij. Zeker nadat ze antibiotica moesten nemen, want dan zijn ook de gode darmbacteriën bestreden. Probiotica verrijken de darmflora, en dat is heel belangrijk, want 70 % van het immuunsysteem van je kleintje bevindt zich in de darmpjes.
 2. Gezonde en gevarieerde voeding. Vanaf 6 maanden is het tijd voor vaste voeding en als je peuter een jaar oud is, mag er een extra bordje op tafel als je eet. Vanaf 18 maanden mag je kindje zo goed als alles (mee)eten. Drie maaltijden per dag en voldoende groenten, fruit (minstens 2 stukken per dag), zuivel- en graanproducten. De voedingsdriehoek (bij Kind en Gezin vind je er heel wat info over) is een goede leidraad. En laat je kindje voldoende water drinken, want dat voert afvalstoffen af door het lichaam. En hoe minder afvalstoffen, hoe meer dat kleine lijfje zich kan richten op de strijd tegen microben.
 3. Handjes wassen. De handen zijn een favoriete plek voor bacteriën en virussen. Geen schaamte, ze reizen gewoon mee als het hen uitkomt. Laat je peuter meerdere keren per dag de handjes wassen, zeker na een bezoek aan het potje of toilet, en voor het eten.
 4. Frisse neus halen en bewegen. Wind, regen of koude maken je kindje NIET ziek. Dat is een fabeltje. Bacteriën of virussen zijn de boosdoeners. Uiteraard is het zo dat die zich makkelijker verspreiden bij bepaalde weersomstandigen. Maar laat de winter je niet tegenhouden om met je kindje de deur uit te gaan. Buitenlucht is belangrijk, dus ga geregeld ravotten in de (speel)tuin of wandelen. En zeker als de zon schijnt, want dan doet je peuter nog wat extra vitamine D op. Het is een win-win, want ook voldoende beweging is nodig.
 5. Geef je kindje ook voldoende rust. Een lichaampje met minder energie heeft minder kracht om antistoffen klaar te stomen en af te vuren, en is een gedroomd doelwit voor microben. Dus op tijd en stond: slaap kindje, slaap.

 

Lepelactie! Gedurende de hele maand september 2023 krijg je bij de aankoop van Bactiol Baby probiotica gratis een lepeltje met handig opbergdoosje! Check het zeker in jouw apotheek.

 

Wat met …

1. Snotalarm

Een stevige snotneus, een klassieker waarmee je baby of peuter geregeld thuiskomt. Snottebellen, snottebellen en nog eens snottebellen. En misschien nog een hoestje erbovenop. In ongeveer 15 % van de gevallen is koorts het eerste teken van een beginnende verkoudheid. Bij kleine kinderen kan de koorts vaak vrij hoog oplopen: 39 tot 40 °C is best mogelijk.

De eerste drie dagen van een verkoudheid zijn de ergste. Daarna verminderen de symptomen en de koorts spontaan. Hoera!

Snottips:

 • Eigenlijk hoef je vaak niet al te veel te doen. Het lichaam lost het meeste zelf op. Gelukkig maar!
 • Veel liefde en verwennerij helpt. Tijd voor de kusjessoldaten!
 • Gun je kind voldoende rust en laat het regelmatig drinken, zeker wanneer het koorts heeft.
 • Geef lichte maaltijden.
 • Bij goed weer mag je kind gerust eens naar buiten als zijn algemene toestand dit toelaat. Houd het wel rustig. Lichte beweging bevordert het afkoelingsproces.
 • Kleed je kindje niet te warm aan en wikkel het niet in oneindig veel dekens. Zo kan je kind beter zweten, waardoor het lichaam sneller afkoelt.
 • Zorg dat de temperatuur in de slaapkamer rond 20 °C schommelt en de vochtigheidsgraad tussen de 50 en 60 %. Zet een bakje met water op de verwarming en ventileer de kamers overdag door het raam open te zetten.
 • Spoel de neus met een zoutwateroplossing (te koop bij de apotheek). Zo bevochtig je de slijmvliezen waardoor de trilhaarfunctie zich herstelt. Je verbetert bovendien de neusdoorgang door het vastzittende slijm te verdunnen en weg te spoelen. Ook bij droge neusslijmvliezen of droge kamerlucht kunnen een paar druppels ‘s avonds wonderen doen om een betere nachtrust te garanderen.

2. Een pijnlijk buikje

De eerste weken heb je een rustig boeleke, maar dan starten plots de rommelingen in de buik – en dus de huilbuien :-(. Dat is niet gek: de maag en darmen van je baby worden steeds meer belast en zoeken uit wat ze kunnen verdragen en wat niet. Maar een baby’s darmflora staan natuurlijk nog niet meteen op punt.

Kindje krijgt probiotica druppels

Ongeveer 1 op de 5 kindjes hebben regelmatig last van zo’n pijnlijk buikje, zeker tijdens de eerste 3 maanden. Je kan dat ongemak voor je baby wat verlichten.

Probiotica helpen bijvoorbeeld de darmflora in balans brengen en ondersteunen, en kunnen helpen tegen pijnlijke darmpjes. Blije buik, blije baby.

Je geeft ze veilig en makkelijk: druppeltjes (6 per dag) in de melk of meteen in het mondje. Het helpt daarnaast ook bij de opbouw van de immuniteit van je kleintje.

3. Uitslag en jeuk

Atopisch eczeem (ook wel atopisch dermatitis genoemd), behoorlijk wat baby’tjes hebben er last van. En de koudere maanden doen ook geen goed aan de (gevoelige) huid, die dan vaak nog sneller droog wordt.

Goed hydrateren en behandelen met de juiste huidproducten is cruciaal. Maar ook hier kunnen probiotica weer een extra duwtje in de rug geven. Elke dag 6 druppeltjes bijvoorbeeld. Zeker een aanrader als atopisch eczeem in de familie zit.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Metagenics. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.