4320fi.jpg

Hoe verzorg ik het naveltje?

3/02/2020

Na de bevalling heeft de arts of vroedvrouw (of je partner) de navelstreng doorgeknipt. Het resterende stukje klemt men vast; dat wordt ‘afnavelen’ genoemd.

Het ziet er misschien in eerste instantie een beetje vreemd uit, maar weet dat het naveltje zelf na ongeveer twee weken volledig genezen zal zijn en dat het afgeklemde stukje na een tijdje zal afvallen. Als na twee weken de navel nog niet droog is of als er roodheid, zwelling of ettervorming is, moet je naar een arts gaan.

In principe doe je er het best niet te veel mee. In het ziekenhuis zal de verpleging de navel wel geregeld verzorgen omwille van eventuele ziekenhuisbacteriën, maar thuis doe je dat beter niet. Je laat het het best zijn gang gaan, zodat de natuurlijke bacteriën niet verstoord worden. Zorg wel dat je de navel goed afdroogt na een badje.  
 
Je hoort soms wel eens zeggen dat een baby een wat vreemde navel heeft en dat dat komt doordat hij in het ziekenhuis ‘niet goed is afgeklemd’, maar het is een fabel dat de vorm van de navel te maken heeft met het afnavelen. De vorm is erfelijk bepaald.

Mama Worden boek

Uit ons boek Mama worden

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes