8009fi.jpg

6 redenen om niet onnodig koemelkvrij te eten

14/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Kun je niet het zekere voor het onzekere nemen als je twijfelt of je baby een koemelkallergie heeft? Is een diagnose zo belangrijk? Er zijn een aantal redenen waarom je beter niet koemelkvrij eet als het niet echt nodig is.

  1. Risico op eerder stoppen met borstvoeding: een aanpassing van je dieet is moeilijker dan gewoon te eten zonder na te denken. En zeker wanneer je moe bent. De kans is groter dat je stopt met borstvoeding wanneer je op dieet gaat dan wanneer je gewoon alles mag eten.
  2. Levenskwaliteit, sociale isolatie en angsten: als je kindje heftig kan reageren op koemelkeiwitten, is het normaal dat daar wat angst bij  komt kijken. Je wilt natuurlijk altijd vermijden dat je baby pijn krijgt! Maar wanneer er niet echt sprake is van een allergie, is die angst natuurlijk niet nodig. Het is veel fijner om zonder angst, zonder zorgen gewoon te kunnen eten.
  3. Voedingstekorten:  er is een groter risico op wanneer je alle zuivel gaat schrappen. Je kunt prima gezond eten zonder koeienmelk, maar als je het nooit gedaan hebt, moet je wel even goed nadenken hoe je dat doet. Een koemelkvrij dieet is meer dan ‘we laten gewoon alle bronnen van koemelk weg’.
  4. Risico op moeilijk eten: of we het nu graag horen of niet, uit onderzoek blijkt dat kindjes met een allergie vaak moeilijker eten dan kindjes zonder een allergie. Terwijl juist kindjes die bepaalde voedingsgroepen mijden, een gevarieerd dieet nodig hebben. Dat vermijden we dus liever ook als het niet nodig is.
  5. Groter risico op een allergie: het onnodig strikt mijden van een voedingsmiddel verhoogt de kans op het krijgen een allergie, zeker bij kindjes met eczeem.
  6. Hogere kostprijs: aangepaste flesvoeding kost dubbel zoveel als standaard flesvoeding. In Nederland wordt flesvoeding voor een baby met koemelkallergie vergoed, maar in België enkel bij de meest verknipte variant van flesvoeding. Ook andere koemelkvrije producten in de supermarkt (bijvoorbeeld plantaardige melkvervangers of yoghurtvervangers) kosten vaak meer dan zuivel.

Met deze bedenkingen wil ik jullie natuurlijk niet bang maken. Als je kindje een koemelkallergie heeft, kun je uiteraard niet anders dan alle koemelkeiwitten te schrappen. Maar het is wel belangrijk om na te denken of je baby ook echt dit dieet nodig heeft.

Blij Koemelkvrij

Meer lezen?

Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby's en een probleem waar veel ouders letterlijk van wakker liggen. Met behulp van concrete info en tips gidst het boek Blij Koemelkvrij je stap voor stap door de wereld van koemelkallergie.

Hoe herken je het? Hoe pas je je eigen eetpatroon aan als je borstvoeding geeft aan een baby met koemelkallergie? Welke flesvoeding is geschikt? Hoe ga je om met vaste voeding? Hoe kun je koemelk praktisch en volwaardig vervangen? Hoe weet je of je baby uit zijn allergie is gegroeid? Kun je iets doen om het bij je baby te voorkomen?

Meer info over het boek vind je hier.