6309fi.jpg

Starten met vaste voeding: een paar tips en receptjes

14/11/2019

Het moment waarop die schattige slabbetjes écht van pas beginnen te komen? Da’s het moment waarop je kleintje kennismaakt met vaste voeding. Een paar tips over hoe je het aanpakt.

Waarmee start je?

Vanaf vier maanden kan je starten met vaste voeding. Geef je voltijds borstvoeding, dan kan je wachten tot zes maanden (maar vanaf dan is het wel nodig).

Beginnen met groenten of met fruit: de keuze is aan jou, al hou je best rekening met volgende adviezen:

  • Als je pas vanaf zes maanden vaste voeding geeft, is het sowieso beter om met groenten te starten: je baby heeft zijn ijzervoorraad dan namelijk al opgebruikt.
  • Start je vroeger en tijdens de warmere maanden, dan kan je ook gaan voor fruitpap als eerste kennismaking met vast voedsel.

Tip: geef je kindje voldoende tijd om te wennen aan het ene voor je het andere aanbiedt. Het is allemaal nieuw voor dat kleintje. Een rustig en hongerig moment is ideaal om voor de eerste keer de lepel naar dat kleine mondje te brengen. Begin met zachte smaken en geef je baby de tijd om vertrouwd te raken met al die nieuwe smaken.

Allemaal groentjes

Je start het best met licht verteerbare groenten. In het ALDI-assortiment vind je zeker je gading: bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat … Trekt je baby z’n neusje op voor een bepaalde groente? Haal het een paar weken van het menu en probeer dan opnieuw.

Heb je verse groenten in huis gehaald? Maak ze zo snel mogelijk klaar. Bewaar ze maximaal drie dagen in de koelkast. Groenten uit blik laat je liever voor wat ze zijn. Er wordt zout aan toegevoegd. Geen aanrader voor je baby.

Een groentepapje moet niet per se verschillende soorten groenten bevatten, maar zorg er wel voor dat je voldoende afwisselt. Zo leert je baby meerdere smaken kennen en ben je zeker dat hij alle nodige vitamientjes (en mineralen) binnen krijgt. Opgelet: soep kan je nog niet geven als (vervanging van een) warme maaltijd.

Fijn fruit

Ben je van plan om te starten met fruitpap? Dan kan het geen kwaad om enkele lepeltjes verdund vers sinaasappelsap te beginnen geven vóór de melkvoeding. Zo kan je kindje alvast wennen aan de smaak.

Welk fruit is geschikt voor fruitpap? Zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit. Zonder pitjes of velletjes. Let erop dat je altijd de schil verwijdert voor je fruit in een papje verwerkt. Start met banaan, appel, peer, meloen, pruimen, perziken …

Als het goed gaat, mag je ook kiwi, citrusvruchten of mango toevoegen. Met ananas wacht je tot je baby 12 maanden is.

Geef tussendoor ook eens een fruitsoort apart, en ga enkele dagen na elkaar door met een nieuwe soort. Laat je kindje wennen en kijk of het fruit in de smaak valt voor je met een andere soort begint. Wees maar creatief: je hoeft je niet altijd te houden aan de klassieke combinatie van appel, sinaasappel en banaan.

Nog enkele tips:

  • Maak fruitpap niet op voorhand klaar. Bereid fruit dat in contact komt met lucht verliest meteen zijn vitaminen. Bovendien geef je ook bacteriën meer kans.
  • Restje? De vuilbak in. Niet bewaren voor de dag nadien of invriezen.
  • Voeg géén suiker of honing toe aan de fruitpap.
  • Yoghurt of plattekaas hoort ook niet thuis in fruitpap. Een baby krijgt al genoeg eiwitten binnen via melk.

Hé, een potje is oké!

Heb je niet veel tijd om te koken of ben je op stap? Geen probleem, potjesvoeding is zeker een volwaardig alternatief voor zelfgemaakte papjes. Compotine vruchtenpuree is bijvoorbeeld handig om mee te nemen als fruitpap en bestaat in verschillende smaken.

Je hoeft je geen zorgen te maken, potjesvoeding is compleet veilig. De hele productie wordt streng gecontroleerd en de maaltijden zijn gesteriliseerd. Bovendien blijven bijna alle vitaminen bewaard. Bewaarmiddelen en kleurstoffen zitten er niet in, dat is wettelijk verboden. Als er al zout wordt toegevoegd, dan gebeurt dat volgens de Belgische en Europese wetgeving.

Eet je baby maar een half potje groentepap op, warm dan ook maar de helft op en bewaar de rest goed afgedekt in de koelkast. Warm zeker geen restje potjesvoeding weer op.

Maak zelf lekkere fruitpap

Bloemkool-wortelpuree

Ingrediënten:

35 gram bloemkool

35 gram biowortel

½ bioaardappel of pureeaardappel (ongeveer 35 gram)

1 koffielepel plantaardige vetstof

Bereiding:

Schil de aardappel en de wortel. Spoel ze samen met de roosjes bloemkool in koud water.

Snijd de wortel en bloemkool in liefst niet te kleine, gelijke delen – zodat er minder vitamines verloren gaan.

Kook de aardappel in wat water gaar en voeg er de roosjes bloemkool en stukken wortel aan toe. Laat alles verder koken. 

Giet af en pureer alles.

Voeg een koffielepel vetstof (plantaardige olie, plantaardige margarine) toe om alles wat smeuïger te maken. Voeg geen zout of suiker toe.

Tip: wil je eens een lekkere variatie op aardappel? Probeer het eens met zoete aardappel. Je bereidt hem net zoals een aardappel.

 

Kiwi-banaanmoes

Ingrediënten:

½ of 1/3 rijpe Fairtrade biobananen

½ rijpe geschilde kiwi Sungold

Eventueel: een beetje vers sinaasappelsap en een stuk bioknabbelkoek

Bereiding:

Plet de banaan en kiwi met een vork. Roer alles samen tot een glad mengsel. Voeg eventueel een stuk kinderkoek toe om de pap in te dikken. Voeg geen suiker of andere zoetstof toe!

 

Nog wat inspiratie nodig voor babyproof recepten? Neem hier eens een kijkje!

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Aldi. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes