4572fi.jpg

Moet je baby tandjes hebben om vaste voeding te kunnen eten?

10/03/2017

Het is een vraag die veel mama's zich stellen: hoe gaat dat, brokjes eten, als je baby nog geen tandjes heeft? Huisarts Sofie geeft advies aan een gastmama.

Brokjes zonder tanden?

Ik las net jullie artikel over de mama en haar dochtertje van 13 maanden dat geen brokjes wil eten...

Mijn dochtertje wordt binnenkort 1 jaar en heeft nog maar twee tandjes, dus is de stap groter voor mij om over te schakelen naar brokjes, vooral uit schrik! Ik plet wel geregeld patatjes en groenten, ik zorg voor afwisselende textuur en ze eet alles flink op, ook haar boterhammen!

Maar de stap naar grovere brokjes blijft een struikelpunt – voor mij dan vooral! Kan ik deze stap al zetten zonder dat mijn dochtertje meer tandjes heeft (ze zijn aan het komen, hoor)?
Alvast bedankt!

Groetjes, Geraldine

Huisarts Sofie: begin met kleine brokjes

Dag Geraldine,

Begin gewoon met kleine brokjes fruit en laat haar het zelf nemen en in haar mondje steken, dat is vaak aangenamer dan dat ze het plots in haar keelgat krijgt.

Normaal doen kinderen niets liever. Denk aan banaan in stukjes, gepelde druiven (in vier gesneden, om problemen te voorkomen bij verslikking), frambozen... en laat haar wennen aan de textuur. Ze moeten vooral leren kauwen met haar kaakspieren dus die tandjes zijn wel handig, maar zeker geen must :-) Uiteraard zou ik nog even wachten met biefstuk, grotere stukken appel e.d.

Dan komt er misschien een moment dat ze toch eens iets in haar mondje stopt en je bij jezelf denkt: oh mijn god, komt dat wel goed!? Ja hoor, wonder boven wonder lukt dit meestal zeer goed! Door het feit dat ze boterhammetjes al geen probleem vindt, maak ik me weinig zorgen!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes