4259fi.jpg

Baby slaapt nu toch beter 1 jaar samen op dezelfde kamer als ouders

26/10/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Een nieuw advies van de Amerikaanse vereniging van kinderartsen raadt aan om baby's tijdens hun eerste levensjaar in dezelfde slaapkamer als die van hun ouders te leggen. Dit om de kans op wiegendood nog te verkleinen, want hoe dichter bij de ouders, hoe meer er gewaakt kan worden over het kind. Ook Kind & Gezin overweegt om haar advies aan te passen.

Wel in eigen bedje slapen, maar op dezelfde kamer

Onderzoek van Gunnar Naulaers, neonatoloog in het UZ Leuven en expert in wiegendood, wees al in de richting dat de kans op wiegendood verkleinde als het kind op dezelfde kamer als zijn ouders slaapt. Voorwaarde is wel dat het kindje in een eigen bed kan slapen, en dus niet tussen de ouders in. 

Het aantal gevallen van wiegendood in Vlaanderen kan zo nog meer naar beneden gehaald worden. Elk jaar zijn er nog maar 15 gevallen in tegenstelling tot in de jaren 90, toen er nog honderd gevallen waren. Dat is te wijten aan het advies om de baby op de rug te laten slapen en niet te roken in zijn nabijheid.

Baby slaapt lichter

Waarom het juist beter is om bij je baby te slapen, is niet helemaal duidelijk, maar de praktijk toont wel aan dat het zo is. De baby is alerter voor geluid in de omgeving en gaat daardoor dus niet zo diep slapen. Als ouder ben je dan weer sneller bij je baby om hem te troosten of te horen als er iets is. Kind & Gezin, dat tot nu toe aanraadde om het eerste half jaar in dezelfde kamer te slapen, wil nu ook haar advies aanpassen naar een jaar.

Professor Stijn Verhulst, slaapexpert in het UZ Antwerpen, beaamt in Het Nieuwsblad dat samen slapen een goed idee is. 'Het is veiliger en zorgt in tegenstelling tot wat velen vrezen niet voor slaapproblemen later. Kinderen moeten vooral leren om zelfstandig in te slapen. Dat kan perfect in de kamer van de ouders.'

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes