Als je baby last heeft van doorbrekende tandjes…

Onze eerste gezinsvakantie. Heerlijk! Ik had er maanden naar uitgekeken. Zon, zwembad, quality time… en hopelijk ook wat slaap. Voor ons én de dochter! De eerste nacht verliep uitstekend, de tweede al wat minder. De dag die daarop volgde was kort gezegd een hel. Dochterlief wou niet meer eten, sloeg naar alles, begon voor het minste te huilen. Ik was radeloos: ‘ver’ weg van thuis en van al mijn hulplijnen. Het enige wat ze nog wou was boos zijn en flessen drinken…

Naar de avond toe viel het mij op dat ze heel erg aan het ‘zeveren’ was en constant haar vingers in haar mond stak – nog meer dan anders. Na een klein gevecht om haar mondje open te krijgen, had ik de oorzaak gelokaliseerd. Twee knoerten van boventanden, die besloten hadden om tijdens onze vakantie te komen piepen. Geen wonder dat het kind zo lastig was!

Tandpijn

Maar ik was er niet op voorzien. Een kleine maand voordien kreeg ze haar eerste twee tandjes, onderaan (ze komen blijkbaar altijd per twee bij mijn dochter). Daar heeft ze eigenlijk relatief weinig last van gehad, dus ik had er niet bij stilgestaan om iets mee nemen op reis dat de tandpijn kon bestrijden.

Halleluja voor Camilia!

De volgende dag hadden we een uitstap gepland en ik ben rechtstreeks van onze geparkeerde wagen richting apotheek gewandeld. Ik wou geen zalfje om op het tandvlees te smeren. Het is zo al een strijd om mijn dochter haar mondje te laten openen (om haar tandjes te laten zien). Ik wou druppeltjes. De dame achter de toogbank gaf me Camilia mee en ik ben haar nog steeds dankbaar!

Het is een homeopathisch middeltje dat je drie tot zes keer per dag mag geven. Na het eerste buisje was ze al meteen een pak rustiger. Een halfuurtje later heeft ze met smaak haar groentepap opgegeten, voor het eerst in twee dagen. Halleluja!

Ondertussen is er nog een vijfde tand doorgebroken en heeft Camilia mij al een paar keer gered. De scherpe suckers lijken altijd in het midden van de nacht het meest pijn te veroorzaken. Ik heb onze dochter al een paar keer relatief snel terug kalm gekregen dankzij die druppeltjes.

Je kan de buisjes ook afbreken en overal ‘verdelen’. Er ligt een voorraadje bij oma en opa, eentje op de verzorgingstafel beneden, een paar boven, enkele in de verzorgingstas en zelfs eentje in mijn handtas. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt! Ik heb altijd drie dingen bij: vochtige doekjes en pampers (want ja… momlife), koeken (want ja… het kind heeft altijd honger) én Camilia!

Wat zegt de expert?

Wanneer breken de eerste tandjes normaal door? Hoe merk je dat je kindje een tandje gaat krijgen? En wat kan je doen om de pijn wat te verzachten?
Prof. dr. Christine Vanhole zet alle feiten op een rijtje: 
https://www.mamabaas.be/content/en-daar-zijn-ze-de-eerste-tandjes