5460fi.jpg

En daar zijn ze: de eerste tandjes!

6/04/2021

Na 6 tot 7 maanden verschijnen bij heel wat baby's de eerste tandjes, ook 'melktandjes' genoemd. Vaak zijn dit de onderste middelste snijtanden, gevolgd door de bovenste snijtanden. In totaal zal het 'melkgebit' 20 tandjes tellen.

Hoe merk je dat je kindje een tandje gaat krijgen?

Er zijn een aantal mogelijke signalen:

  • Je baby heeft een wat plattere stoelgang, waardoor hij misschien ook meer dan gebruikelijk last heeft van luieruitslag.
  • Je baby is zeurderig en huilt meer.
  • Het bovenliggend tandvlees kan wat opzwellen, glazig/doorschijnen worden en pijnlijk zijn.
  • Misschien heeft hij ook een lichte temperatuursstijging (max. 38°C). Bij hogere temperatuur kan er een onderliggende infectie zijn, en laat je je baby beter onderzoeken door je arts.
  • Verhoogde speekselproductie is trouwens niet meteen een aankondiging van de eerste tandjes. En steekt je baby zijn handjes meer in zijn mond, is dat ook eerder een stap in zijn ontwikkeling dan een signaal dat er een tandje doorkomt. 

Wat kan je doen om de (tand)pijn wat te verzachten?

Je kunt de pijn van de tanddoorbraak verzachten door zachtjes op het tandvlees te wrijven of je baby een, al dan niet gekoelde, bijtring te geven. Er zijn daarnaast ook mideltjes te koop die het tandvlees lokaal verdoven. Heeft je baby er echt heel veel last van, dan kan het nodig zijn hem een zetpil of siroop met paracetamol toe te dienen. Dit gebeurt het best in overleg met je arts. 

Tandjes

FAQ Wanneer breken de melktandjes normaal gezien door?

Het melkgebit zal in totaal 20 tandjes tellen, waarvan het merendeel de eerste 24 maanden doorbreekt.

De verkalking van de tandjes begint al in de baarmoeder. Uitzonderlijk worden baby's met tandjes geboren: natale tanden. Meestal gaat het dan om twee snijtanden in het midden van de onderkaak. Het kan gaan om twee extra tanden, maar vaak zijn het al de definitieve melktanden. Wanneer ze onvoldoende verankerd zijn in het bot van de onderkaak, kunnen ze loskomen. De baby zou ze dan kunnen inademen, wat gevaarlijk is. De tandarts beslist per individuele baby of extractie van de tanden aangewezen is.

Bij een normale tanddoorbraak verschijnen de eerste melktanden gemiddeld rond de leeftijd van 6.5 maanden. Bij vroege vogels kan dit al rond 3-4 maanden. Welke tanden wanneer doorbreken, varieert van kind tot kind, maar meestal verschijnen er eerst twee snijtanden in het midden van de onderkaak, daarna in het midden van de bovenkaak, en vervolgens breken de snijtanden langs beide zijden van deze snijtanden door.

Wanneer je baby op de leeftijd van 13 maanden nog geen enkele tand heeft, is er sprake van vertraagde tanddoorbraak. Hoewel we hier vaak geen oorzaak voor vinden, kan je het beste een arts raadplegen om een onderliggend probleem uit te sluiten. Zo kan een slecht functionerende schildklier of bijschildklier bijvoorbeeld aan de basis liggen. 

Mijn Baby

Meer lezen? Lees ons boek!

In het boek 'Mijn baby' lees je alles wat je moet weten over je baby van 0 tot 12 maanden. Je vindt hier meer informatie. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes