Boekstart

Verkiezing van het Boekstart-babyboekje van het jaar: het belang van voorlezen op jonge leeftijd

17/10/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Voorlezen begint al op de schoot. Hoe vroeger je begint voor te lezen, hoe beter, want er zijn tal van voordelen aan voorlezen op jonge leeftijd. Jonge kinderen vinden het fijn om voorgelezen te worden: ze houden van het geluid van je stem, vinden het gezellig om bij jou op je schoot te zitten én het zorgt ervoor dat ze al vroeg vertrouwd zijn met boekjes. 

Het belang van voorlezen 

Voorlezen is niet alleen gezellig, het is bovendien bijzonder leerrijk. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden te horen krijgen, groeit razendsnel. En door boekjes voor te lezen, krijgt je kleintje niet alleen veel woorden te horen, er komen ook andere woorden aan bod. Het is zelfs bewezen dat samen met je kindje in boekjes kijken op jonge leeftijd ervoor zorgt dat hij of zij het later gemakkelijker heeft op school. 

Boekstart wil jou daarom samen met je baby of peuter laten genieten van boeken. Want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Door kinderen op jonge leeftijd te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe voorden voor hen open. 

Een paar tips: 

  • Volg het ritme van je kind. Jonge kinderen zijn wispelturig en snel(ler) afgeleid. Kies daarom voor verschillende korte voorleesmomenten. En je hoeft de meeste boekjes niet netjes van voor naar achter te lezen, of élk woord voor te lezen. 
  • Laat een paar boekjes rondslingeren en zet de boekjes niet te hoog in de kast, zodat je kindje er zelf bij kan. Misschien komt je kindje dan vroeg of laat zelf met een boekje aanzetten, of zie je je peuter plots in zijn eentje door een boekje zitten bladeren. 
  • Herhaling is belangrijk. Er is dus niets mis met honderd keer hetzelfde boekje te lezen.
  • Probeer boekjes te vinden die aansluiten bij de interesses en de leefwereld van je kindje. 
  • Geef als papa of mama het goede voorbeeld door zelf ook te lezen of in boekjes te kijken. 

Meer info over verschillende voorleesfases vind je hier

Woon je in een Boekstart-gemeente? Dan krijg je via de bibliotheek of het consultatiebureau van Kind & Gezin op twee momenten een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek, nog voor je kindje naar school gaat. Zo ontdek je heel vroeg boekjes voor je baby én het aanbod in de bib. Op de website van Boekstart kan je gemakkelijk terugvinden of jouw gemeente zo’n Boekstart-gemeente is. 

Verkiezing ‘Boekstart-babyboekje van het jaar’ 

Er zijn steeds meer fijne boekjes voor de allerkleinsten op de markt. Eerst zijn er zwart-witboekjes voor de allerjongsten die nog geen kleuren kunnen zien, daarna komen de boekjes in zachte stoffen en de knisperboekjes, en via flapjesboekjes en boekjes met geluiden wordt er verder opgebouwd naar eerste verhaaltjes. 

Om het aanbod boekjes voor de allerkleinsten in de kijker te zetten, organiseert Boekstart voor het eerst de verkiezing van het ‘Boekstart-babyboekje van het jaar’. Deze verkiezing wordt in Nederland al sinds 2013 tweejaarlijks georganiseerd, en dit jaar doet Boekstart Vlaanderen voor het eerst mee. 

De boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0 tot 1,5 jaar) werd in het leven geroepen om uitgevers te stimuleren om meer goede babyboekjes op de markt te brengen en om het aanbod voor baby’s en peuters meer in de kijker te zetten. Daarnaast wil de prijs (groot)ouders en medewerkers in de kinderopvang inspireren en helpen bij het kiezen van fijne babyboekjes. 

Ouders, grootouders, bibliotheekmedewerkers, kinderbegeleiders - kortom, iedereen - kunnen hier stemmen op hun favoriete Boekstart-babyboekje van het jaar. Uit een longlist van meer dan 70 boeken koos een jury vijf bijzondere babyboekjes die mee mogen strijden voor de titel. Op 9 november wordt het boekje met de meeste publieksstemmen uit Nederland en Vlaanderen dan uitgeroepen tot het Boekstart-babyboekje van het jaar 2022. 

Ambassadrice van de campagne in Vlaanderen en Brussel is Linde Merckpoel. 

‘Ik wou meteen heel graag ambassadrice worden van deze verkiezing omdat ik het gewoon écht belangrijk vind om kinderen groot te laten worden met boeken en al heel snel leespret te leren kennen. Het gaat niet alleen over een boek lezen, maar ook over dat gezellige momentje met mama of papa. Eén van de allereerste woorden van Cleo was ook écht ‘boekje’. Mijn moederhart bloeide helemaal open van blijheid toen ik dat hoorde! Heel tof!’

 

Boekstart

De genomineerde boekjes

  1. Baby ziet... kleuren en vormen!, Hervé Tullet (Oogappel/Standaard Uitgeverij) 
  2. BORA Jungle, Deborah van de Leijgraaf (Uitgeverij Ploegsma) 
  3. Hey Baby, kijk! - een knuffelboek, Laura van Bouchout & Eva Mouton (Davidsfonds Infodok/Standaard Uitgeverij) 
  4. Tijger, waar ben je?, Ingela P Arrhenius (Gottmer) 
  5. Waar ben je, Olifant?, Rachel Hare & Ellen Hosmar (Veltman Uitgevers) 

Wil je meer weten over de vijf genomineerde boekjes? Bekijk dan de filmpjes van Linde Merckpoel en kies je favoriet! 

Tot 3 november kan je stemmen op één van de vijf boekjes op www.boekstart.be. Extra leuk: als je je stem uitbrengt, maak je kans om een jaar lang elke maand een boekje voor je kind te winnen! 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Boekstart. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes