6 luierhacks die het verversen makkelijker maken
Je verschoont je kindje gemiddeld 6 keer per dag, dus in totaal zo’n 5475 keer vóór het zindelijk wordt.
1. Rompertje uit … langs onder
Oh dear, explosietijd. K*k van boven tot onder – sorry, dat kunnen we niet echt verbloemen. Hoe trek je dat rompertje in godsnaam uit zonder dat je kindje achterblijft met een ‘kakakapsel’?
Wel, wist je dat zo’n rompertje eigenlijk gemaakt is om ook langs onder uit te trekken? De zogenaamde ‘enveloppehals’ is daarvoor speciaal ontworpen. De flapjes maken de opening aan de hals breder, zodat je het rompertje gewoon naar beneden kan trekken.
2. Luierspray
Urine, ontlasting, wrijving van de luier: babybilletjes krijgen wat te verduren. Zorg dus voor een goeie ‘billetjesapotheek’, met katoenen doekjes met water of luiercrèmes.
Je wil alles doen om geïrriteerde of gevoelige billetjes bij je kleintje te vermijden. En je wil ze ook het liefst niet te veel aanraken om erger te voorkomen. Een spray kan de luierwissel aangenamer maken voor je baby.
De nieuwe praktische en hygiënische luierspray van Mustela verspreidt gelijkmatig een fijne, lichte nevel van crème die een gevoelig huidje goed laat ademen. Bovendien hebben de Bio calendula- en kamille-extracten een kalmerend en verzachtend effect. Je kan de ongeparfumeerde spray perfect gebruiken bij milde tot matige luieruitslag en vanaf de geboorte.
De spray voor de luierwissel is een medisch hulpmiddel*.
3. Doe de flapjescheck
Een lekkende luier … neee!! Voor je je baby weer in z’n rompertje steekt, check dan zeker de antilek-randjes van de nieuwe luier. Het is belangrijk dat die flapjes naar buiten gevouwen zitten.
In de luier zelf zit ook nog een randje. Kijk even na of dat randje langs de buitenkant van de billetjes van je baby zit.
4. Bouw een dam
Net zoals een dam kan beschermen tegen rivieren die buiten hun oevers treden, kan een luier dat ook. Vouw de bovenste rand ervan zowel aan de voor- als achterkant naar binnen. Dan wordt het risico op overstroming kleiner.
Vooral in de eerste maanden een aanrader, wanneer je baby veel plast en dunnere ontlasting heeft.
5. Creëer een afleidingsmanoeuvre
Stop iets in je baby’s handjes. Dat zorgt voor de nodige afleiding en dus minder kans op ijverig rollende of plankende lijfjes – oh die laatste zijn het ergste – of rondmaaiende armpjes en stampende beentjes. Zo hoef jij je worstelkunsten niet boven te halen als je een nieuwe luier wil aantrekken.
Iets in die handjes: maak daar vooral géén speelgoed van. Dan daalt de interesse meteen met meer dan de helft. Kies voor iets dat niet in de buurt komt van de categorie speelgoed. Een propere luier, een doosje of pakje zakdoeken, een lege papfles … Kortom: non-speelgoed, groot genoeg om niet in te slikken en klein genoeg om in mini-handjes te klemmen.
6. Plasstraal-preventie
Dat je bij een jongetje maar beter een washandje of doekje legt over de schaamstreek, weet je waarschijnlijk wel. Anders riskeer je midden in de vuurlinie te staan, want dat kleine mannetje heeft al eens de neiging om te plassen als de luier opengaat.
Maar ken je dit trucje al? Het kan helpen om met een vochtig doekje net onder de navel te wrijven net voor je de luier ververst. Het doekje voelt wat kouder aan en dan is de kans dat je kindje dan al plast groter. En wat nog in die luier terechtkomt, belandt alvast niet op jou.
*Fabrikant: ForTunique B.V.
Lees de bijsluiter zorgvuldig. Raadpleeg bij twijfel uw arts of apotheker. Dit medische hulpmiddel is een gereglementeerd gezondheidsproduct en draagt het CE-merkteken.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Mustela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.