Mama en baby in badcape

Geboortelijst: dit zet je er zeker NIET op (en dit wel)

15/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Een baby op komst? Spannend! Maar wat haal je op voorhand zoal in huis? En wat zet je op de geboortelijst? Een kleintje vraagt om zo veel spulletjes dat je stilaan het bos door de bomen niet meer ziet. Wat heb je écht nodig en wat net niet? Vrees niet, hulp is onderweg. Deze zaken kan je alvast schrappen.

1. Geen bednestje, wel een co-sleeper

Een bednestje mag er dan wel gezellig en schattig uitzien, eigenlijk laat je het beter links liggen. Er bestaan veiligere alternatieven. Een bednestje is doorgaans gemaakt van te zacht materiaal, ventileert slecht, geeft te weinig bewegingsvrijheid. En intussen zijn er zo veel modellen op de markt (met weinig kwaliteitscontrole) dat je niet meer weet wat goed is en wat niet.

Wat is wel een goed idee? Een co-sleeper of wieg. Of veilig samen slapen – enkel als het op een veilige manier kan gebeuren en iedereen zich er goed bij voelt, dus informeer je vooraf.

2. Niet zomaar verzorgingsproducten, wel enkele goede én gezonde basisproducten

baby olie bij Blabloom

Het begint vaak al in het ziekenhuis. Je krijgt er verzorgingsproducten aangeboden. Maar je betaalt ervoor. En ze bevatten niet zelden hormoonverstoorders. Je mag die dus gerust weigeren en je eigen producten meenemen.

Waar kies je dan voor? Zorg zeker voor producten zonder parfum. Een babyvelletje is uiterst delicaat en heeft de juiste zorg nodig. Natuurlijke producten, dermatologisch getest voor babyhuid, zijn het beste.

Ga voor gezonde producten zonder hormoonverstorende bestanddelen – die kunnen zitten in de synthetische parfums of bewaarmiddelen. Het eenvoudigste is om te checken of ze een goed cosmeticalabel dragen, zoals Ecocert, Natrue of Cosmos.

Denk er ook aan dat in sommige billen- of verzorgingsdoekjes parfum verwerkt zit. Kies daar ook liever voor de parfumvrije variant.

Kim oprichtster Blabloom

Check altijd de bestanddelen. Weet je niet goed wat er allemaal staat? Vraag om advies.

TIP: Bij Blabloom maakt oprichtster Kim er bijvoorbeeld een dagelijkse taak van om alle producten tot in het detail te checken in gespecialiseerde databanken en wetenschappelijke onderzoeken. Om ouders tot in de puntjes te kunnen bijstaan.

3. Geen zeepfestijn

mama met baby in badcape in badkamer

Eigenlijk zijn veel verzorgingsproducten voor baby’s overbodig. Een baby’tje is niet zo vies ;-). Elke dag wassen hoeft heus niet. Voor je kindje heb je geen arsenaal aan zeep nodig.

Het verzorgingsproduct dat je echt in huis moet halen is een goede, hydraterende badolie. Meer heeft je baby niet nodig. En een crème om de huid te voeden.

Houd de billetjes van je kindje wel altijd schoon. Je kan ze reinigen met wasbare billendoekjes – duurzaam! – of een washandje. Zorg dat je goed tussen de plooitjes komt.

4. Geen massa’s kleertjes

baby op speelmat in slaapzakje

Het is verleidelijk, we geven het toe: al die ongelooflijk schattige, coole en trendy baby-outfits. Bereid je maar voor, de eerste maanden ga je liever shoppen voor je kindje dan voor jezelf.

Maar probeer jezelf in te tomen, zeker die eerste maand(en). Want een baby groeit als kool en … groeit dus ook snel uit z’n kleren.

Met deze basisgarderobe heb je niets te veel, maar ook niks te weinig:

5. Niet te veel flesjes en speentjes

Sla niet meteen een voorraad aan papflessen en speentjes in. Je probeert beter eentje uit om te zien of je baby hem oké vindt. Lukt het ene niet? Probeer gewoon een ander. Koop er daarna bij van de soort waarvan je kleintje vlot drinkt.

Vermijd trouwens plastic, maar ga voor glazen of RVS-flesjes. Vooral wanneer je de melk opwarmt.

6. Borstkolf? Beter niet op voorhand

Ook een borstkolf zet je beter niet op een geboortelijst. Wil je moedermelk afkolven? Dan is het een goed idee om eerst een ‘kolfconsult’ in te plannen, zodat je borstkolven kan testen, zoals bij Blabloom. Nadien kan je dan de kolf aanschaffen die voor jou het beste aanvoelt.

7. Geen borstel of haarkamset

Je baby zou niet het eerste kindje zijn dat nog niet al te veel haar heeft. Geen probleem natuurlijk, die weelderige haardos komt wel. Maar dat wil ook zeggen dat een borstel of kam die eerste maanden vooral stof ligt te vergaren in plaats van haren. Tijd genoeg achteraf om dat aan te kopen.

Ken je Blabloom?

Blabloom heeft een webshop en winkel met een uitgebreid assortiment praktische, gezonde en duurzame producten voor baby’s en kinderen.

Je vindt er vooral ecologische alternatieven voor dagelijkse producten, zoals speelgoed, wasbare luiers, gezonde verzorging voor heel het gezin, draagsystemen en duurzame geboortelijsten met eerlijk en persoonlijk advies.

Eerlijk advies ook, over wat je nodig hebt en wat net niet. Een team van consulenten staat je bij, zowel in de conceptstore als online. Samen bereid je je voor op de komst van je baby.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Blabloom. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes