mama zit buiten aan tafel met baby die boterhammen met pindakaas eet

Pinda’s voor je baby? Zeker, want ze beschermen tegen allergie

12/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Pinda’s al integreren in het dieet van je baby vermindert de kans op een pinda-allergie. Maar liefst met 71 procent. En die bescherming blijft doorwerken als je kind adolescent is. Dat ontdekten Britse onderzoekers.

In 2015 ontdekten wetenschappers van het King’s College in Londen al dat als je kinderen van hun eerste tot hun vijfde regelmatig kleine stukjes pinda geeft, ze een veel kleinere kans hebben om allergisch te worden. Hun vervolgstudie toont nu ook aan dat dat beschermende effect ook in hun latere leven blijft doorwerken.

Vanwaar de bescherming?

"De eerste resultaten in de eerste 5 levensjaren, waren al veelbelovend", vertelt kinderallergoloog Leontien Depoorter in 'Nieuwe feiten' op Radio 1. "Nu bevestigt die studie dat dat beschermend effect echt wel blijft. Ook in de adolescentie hebben de kinderen die vroeg pinda's hebben gekregen, 71 procent minder kans hebben om een pinda-allergie te ontwikkelen."

Bij een allergie geeft je lichaam een ‘overdreven’ reactie op iets wat eigenlijk onschuldig is. In principe kunnen pindanoten of pollen voor mensen geen kwaad. Vanwaar dan bij de ene wel een reactie, en bij de andere niet?

"Op de één of andere manier word je blootgesteld aan iets allergiserends. Bij pollen kan dat zijn door het in te ademen, bij de voedingsallergieën kan dat zelfs door contact met de huid. Dat wekt een immuunreactie van het lichaam op, waardoor je een soort antistoffen gaat aanmaken."

En het zijn die antistoffen die redding brengen. "De volgende keer dat je er dan aan blootgesteld wordt, is je lichaam klaar om te reageren.” Als je vroeg genoeg begint met blootstelling, kan je lichaam zich dus al voorbereiden. “Zo kan je een soort van tolerantie introduceren."

Hoe (vroeg)?

Oké, maar hoe vroeg begin je met zo’n blootstelling? "In principe raden we aan om vaste voeding te introduceren vanaf de leeftijd van 4 tot 6 maanden", zegt Depoorter.

boterham met pindakaas

Maar het is erg belangrijk dat je voedingsstoffen introduceert op een manier die is aangepast aan de leeftijd van je kindje. Een pindanoot geven aan een baby of peuter doe je niet, omdat het gevaar op verslikking te groot is. Pas vanaf 5 jaar kan je kindje noten beginnen eten.

Toch kan je pinda’s ook op een andere manier verwerken in het eten van je kleintje. Roer bijvoorbeeld wat pindakaas door de fruitpap, of smeer het op een boterham. Daarmee kom je al heel ver.

 

 

Bron: vrtnws.be

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes