5413fi.jpg

Wanneer is de oogkleur van je baby definitief?

25/04/2023

Welke oogkleur krijgt mijn baby? En wanneer is de oogkleur definitief? Prof. Dr. Christine Vanhole geeft je het antwoord!

De iris (het regenboosvlies) geeft onze ogen kleur en uitstraling. De kleur kan gaan van lichtblauw via groen naar donkerbruin. De hoeveelheid kleurstof (pigment) in de iris bepaalt de uiteindelijke oogkleur. Blauwe ogen bevatten weinig of geen pigment, bruine het meeste.

Welke kleur?

Welke oogkleur je baby krijgt, is erfelijk bepaald. De manier waarop een bepaalde oogkleur wordt overgeërfd, is ingewikkeld en hangt niet alleen af van jullie oogkleur, maar ook van de oogkleur van jullie voorouders. Daarom is het perfect mogelijk dat jullie allebei bruine ogen hebben en jullie baby toch groene of blauwgekleurde ogen heeft. De kans dat jullie baby bruine of groene ogen krijgt als jullie allebei blauwe ogen hebben, is dan weer heel klein.

  • Alle blanke kinderen worden met donkerblauwe ogen geboren. Maar dat is zeker niet de definitieve kleur! Blauwe ogen kunnen nog veranderen in groen of bruin naarmate er meer pigment in verschijnt.
  • Kinderen met een donkere huidskleur hebben al wat meer pigment aan boord en hebben daarom lichtgrijze of lichtbruine ogen bij de start. Hun ogen worden in de loop van de volgende maanden donkerder.

Na 6 tot 9 maanden is de oogkleur van je baby definitief. In de loop van de kleuterjaren kunnen de ogen wel nog donkerder worden.

Meer weten?

Mijn baby
Alles wat je moet weten over je baby van 0 tot 12 maanden kan je vinden in 'Mijn Baby' .