8014fi.jpg

Wat voelt een te vroeg geboren baby?

16/03/2022

 Een vroeggeboorte betekent het begin van een erg onzekere en zware periode voor zowel de ouders als de baby. Voelt de te vroeg geboren baby al iets? Beseft hij of zij wat er gaande is?

Wat is een vroeggeboorte?

Normaal gesproken duurt een zwangerschap 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Een geboorte is ‘à terme’ of ‘op tijd’ wanneer ze plaatsvindt tussen 37 en 42 zwangerschapsweken. We spreken van vroeggeboorte of prematuriteit wanneer de geboorte zich voordoet voor 37 volledige zwangerschapsweken.

De grootste groep prematuren wordt geboren tussen 32 en 36 weken. Kinderen die geboren worden voor 28 weken zwangerschap worden extreem prematuur genoemd.

Kan een te vroeg geboren baby iets voelen?

We gingen er lang van uit dat de hersenen van een vroeggeboren baby te onrijp zijn om zintuiglijke informatie te registreren en te verwerken. Gaandeweg werd het echter duidelijk dat een vroeggeboren kind wel degelijk kan zien, horen, ruiken, voelen… En dus ook met zijn omgeving in interactie kan gaan.

Hij kan het al heel vroeg aangeven als hij te veel stress heeft en te moe is, maar ook wanneer hij ontspannen en klaar voor interactie is. Zo leerden we als zorgverleners de zorg afstemmen op de signalen van de baby en ontdekten we het belang van een prikkelarme omgeving (geluidsarm, gedempt licht…) zodat de baby zich in alle rust kan ontwikkelen.

mijn baby is te vroeg geboren

Meer lezen?

Een vroeggeboorte betekent het begin van een erg onzekere en zware periode voor zowel de ouders als de baby. Welke gevolgen heeft een vroeggeboorte voor de baby en hoe ontwikkelt hij zich buiten de anders zo veilige baarmoeder?

En wat komt er allemaal op je af als ouder van een te vroeggeboren baby? Niet alleen heb je je zwangerschap abrupt en veel te vroeg zien afbreken, je moet je baby van bij het begin loslaten en vertrouwen op de goede, maar vaak overweldigende, zorgen van de verplegers en dokters op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit).

Hoe ga je het best om met je vaak nog erg fragiele baby en met al die verwarrende en vaak zware gevoelens?

Mijn kind is te vroeg geboren geeft in de herkenbare en troostende Mama Baas-stijl antwoord op al die vragen en onzekerheden. Het is een toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde gids, samengesteld door prof. dr. Christine Vanhole (UZ Leuven), aangevuld met pakkende mamaverhalen.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes