4571fi.jpg

Brief van de kinderverzorgster aan de kleine peuter die afscheid neemt

25/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

De eerste tandjes, hapjes, stapjes, dansjes, woordjes, liedjes. Stuk voor stuk dingen waar ik als kinderverzorgster overdreven enthousiast over kan worden. Tegelijk ook dingen waar mijn hart telkens een beetje van ineen krimpt. 

Vanaf de eerste dag

Al vanaf je eerste dag in het kinderdagverblijf heb ik je zien groeien, elke dag een beetje. Ik heb je pijntjes leren sussen, je gehuil leren herkennen, je speciale gewoontes ontdekt en ze gekoesterd als ‘jouw mooie kantjes’. Als je ziek bent of je je wat minder voelt, neem ik je met alle liefde van de wereld wat dichter bij mij.

Dag na dag zie ik hoe je evolueert, van een hulpeloze baby naar een pientere, grappige zelfstandige peuter. Stuk voor stuk overwinningen die voor mij ergens ook aanvoelen als kleine momentjes van afscheid. Bij je eerste stapjes besef ik dat die kleine afhankelijke baby mijn armen steeds minder nodig zult hebben.

Bij je eerste woordjes mis ik het niet te begrijpen gebrabbel dat je met een uitgestreken gezicht mijn richting uitstuurde. De eerste keer dat je aan de grote tafel zit bij alle andere peuters, besef ik dat je steeds beter zonder mij kunt. 

Oppakken en aanmoedigen

Tegelijkertijd zal ik je bij de eerste onzekere en waggelende stapjes aanmoedigen en je onder luid gejuich oppakken wanneer je helemaal alleen naar mij gestapt bent.

Ik zal vertederd zijn bij elk nieuw woordje dat je zegt en elk liedje dat je meezingt. En ik zal je nog steeds de nodige hulp bieden aan de grote tafel en je prijzen als je het goed doet.

Triest en tegelijk blij

Ik zie je groeien, dag na dag. Ik ben een beetje triest omdat je ons gaat verlaten, maar bovenal ben ik fier op wat voor een prachtige peuter je geworden bent en hoe ver je gekomen bent in die korte tijd die we samen doorgebracht hebben.

Ik ben stiekem een beetje jaloers op de juf die binnenkort nog meer tijd met je mag doorbrengen, maar ik ben ook heel blij, want je hebt mijn job weer een klein beetje mooier gemaakt.

 

Kinderverzorgster Dana