3042fi.jpg

Drie stappen om je trouwe viervoeter aan je nieuwe baby te laten wennen

6/03/2020

Soms vraag ik mij af: wat als ik zwanger word, beval en dan met dat klein bolletje thuis kom? Hoe reageert mijn hond dan? En hoe pak ik dat op de juiste manier aan? Het toeval wil dat ik in mijn vrije tijd hondeninstructeur ben. En daarom wil ik jullie graag enkele tips geven hoe ik het zou aanpakken.

Jouw en zijn/haar leventje zal veranderen

Op een dag kocht je een hondje. Zo een superschattige pluisbol met megacute ogen en nog cutere oortjes die flodderen als hij/zij rondloopt. Eigenlijk werd het een beetje je kindje. En dan ben je ‘opeens’ zwanger.

Je staat op het punt om te bevallen. Niet alleen jouw leventje van vroeger en dat van je partner, maar ook dat van je trouwe vriend staat op veranderen. Je vriend die altijd klaarstaat om leuke dingen met jou te doen of altijd weer blij is je te zien (ook al was je 10 minuten geleden ‘kwaad’ omdat hij/zij juist je behang heeft afgetrokken en in duizend stukjes heeft versnipperd of zich weer in één of andere drol heeft gerold van weet ik veel wat of wie (jakkes!)).

Hoe pak je dat juist aan, die kennismaking met het kleine, nieuwe gezinslid? 

Stap 1: wennen aan de nieuwe geurtjes

1. Wanneer je bevallen bent in het ziekenhuis, heb je normaal gezien een paar dagen de tijd om je hond aan zoveel mogelijk geurtjes van de baby te laten wennen. Dus vraag je partner om de kleertjes die je kindje al aanhad mee te nemen naar huis en laat je hond eraan snuffelen.

2. Leg die kleertjes vervolgens in het park dat in de leefruimte staat, dus op de plaats waar hond en kind samen zullen opgroeien. Zo kan de hond wennen aan de geurtjes. 

Stap 2: de eerste kennismaking

3. Net voor je thuis komt, vraag je aan je partner om een GROOOOOOOOTTTTTEEEEEE wandeling te maken met de hond (dus niet het blokje om), zodat je hond toch al wat moe is bij jouw aankomst (maar daarom niet minder enthousiast)

4. Als je thuis aankomt, ga even alleen naar jouw hond en begroet hem/haar. Laat je partner ondertussen jullie kleintje uit te auto halen.

5. Wanneer je hond (die superblij is je te zien) wat rustiger is geworden, neem je hem/haar (aan de leiband) mee naar buiten waar jouw partner en kindje op jou staan te wachten.

6. Geef duidelijk je grenzen aan! Gebruik daarvoor je stem en pas je lichaamshouding aan. Gebruik nooit de leiband (daarmee bedoel ik niet sleuren en trekken aan de leiband).

7. Laat je hond eventueel snuffelen aan je kindje. Doe dat alleen als je kindje en hond rustig zijn.

8. Ga dan samen naar binnen zoals een echt gezinnetje.

9. Je hond mag zeker bij je kindje komen, maar geef zelf de grenzen aan. En doe dat alleen als je kindje en hond rustig zijn. Eis jouw ruimte en dat van je kindje op.

Stap 3: wennen aan de nieuwe baby

10. Zoals broers en zussen jaloers kunnen zijn, kunnen hond en kind dat ook zijn. Ga daarom samen wandelen om de band tussen beiden te versterken. Je zal wel zien, de zaken lopen wel los!

Tot slot: geniet van je nieuw gezinnetje en probeer de zaken niet te veel te forceren.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes