4251fi.jpg

Vraag/antwoord: kan je de overgang van zomer- naar winteruur vergemakkelijken voor een baby?

22/10/2018

Hallo. Ik ben een kersverse moeder van een geweldig dochtertje van 5,5 maand oud. Alles wat ik meemaak met haar is uiterst nieuw, maar nu maak ik mij wat zorgen over het komende winteruur. Ik hoor van alle kanten dat baby's daar niet tegen kunnen en het een hele tijd moeilijk zullen hebben. Is dat zo? Kan ik iets doen ...

Vraag: kan ik de overgang naar wintertijd vergemakkelijken?

Hallo. Ik ben een kersverse moeder van een geweldig dochtertje van 5,5 maand oud. Alles wat ik meemaak met haar is uiterst nieuw, maar nu maak ik mij wat zorgen over het komende winteruur. Ik hoor van alle kanten dat baby's daar niet tegen kunnen en het een hele tijd moeilijk zullen hebben. Is dat zo? Kan ik iets doen om die overgang te vergemakkelijken? Bestaat hier misschien een artikeltje over? Alvast bedankt!

Antwoord: verzet het uur geleidelijk aan

Dag Nele,

Je lichaam heeft een paar dagen nodig om je slaap-waakritme af te stellen op de verschuiving van zomer- naar winteruur. Dit heeft te maken met je bioritmes (een soort ingebouwde klok) die opnieuw afgesteld moeten worden om op het juiste moment slaaphormonen te produceren en je lichaam klaar te maken om te kunnen slapen.

Je kan de overgang voor je dochtertje iets makkelijker maken door het uur geleidelijk aan te verzetten. Je kan hier nu al mee beginnen door om de drie dagen je dochtertje 10-15 minuutjes later naar bed te brengen (geef de laatste voeding dan ook 10 minuutjes later) totdat het uur gelijkloopt met het winteruur. Daardoor kan het bioritme van je dochtertje de sprong naar het winteruur geleidelijk aan verwerken. Wanneer de klok opnieuw omgeschakeld moet worden naar het zomeruur kan je dezelfde aanpak hanteren om het uur geleidelijk aan te vervroegen.

Meer over zomer- en wintertijd

Eind oktober verzetten we in Europa de klok om een uur langer te slapen. Eind maart moeten we weer een uur vroeger in bed. Zowel voor ouders als voor kinderen is die overgang niet altijd gemakkelijk. Wanneer de zomertijd overgaat in de wintertijd, zijn de meeste volwassenen dankbaar dat ze een uurtje langer kunnen slapen. Alleen jammer dat de kinderen meestal minder snel van die gelegenheid gebruikmaken. Een mogelijke oplossing is om de klok geleidelijk te verzetten. Begin twee weken op voorhand bijvoorbeeld de bedtijd telkens met tien minuten te verschuiven. Zo kunnen je kinderen geleidelijk wennen aan het nieuwe uur. En mama en papa kunnen zelf kiezen of ze ook voor de geleidelijke overgang gaan, of voor dat ene volle extra uur.

Omgekeerd kun je op deze manier ook de overgang naar de ‘vroege’ zomertijd soepeler laten verlopen door twee weken eerder te starten met telkens tien minuten vroeger in bed te kruipen.