4177fi.jpg

Je baby dragen: voordelen en tips voor een juiste houding

27/11/2019

Je baby dragen is niet alleen gemakkelijk, het biedt ook heel wat voordelen, zowel voor je baby als voor jezelf. Expert Frike Van Nevel zet alle voordelen op een rijtje en geeft meer info over de mogelijke houdingen om je kleintje te dragen. 

Wat zijn de voordelen van je baby dragen?

Je baby dragen biedt niets dan voordelen:

 1. Dicht bij mama of papa geeft rust en troost bij pijn en krampjes. Bepaalde posities verminderen krampjes zelfs.
 2. Je kindje neemt deel aan jouw bewegingen. Samen met jou kan hij/zij veel zien en horen en neemt hij/zij jouw gevoel over.
 3. Je bent in staat je kindje langer te dragen dan zonder draagdoek of draagzak.
 4. Vanuit een draagdoek of -zak kan het veilig voelen, graaien, knijpen wat op een leuke manier (voor mama of papa en kind) de fijne en grove motoriek bevordert.
 5. De M-houding is een natuurlijke en veilige positie voor groei en ontwikkeling van de ruggengraat,het  hoofd, de nek en de heupjes (zie verder). Ook voor jou is het ergonomisch beter dan altijd op arm of heup te dragen .
 6. Een draagdoek en goede draagzak nemen weinig plaats in, kunnen overal mee en zijn dus heel erg praktisch. Je hebt zelf ook je handen vrij om andere dingen te doen.
 7. Je kunt enigszins afgeschermd borstvoeding geven. De productie van moedermelk neemt toe (stimulatie van prolactine) door de dichte aanwezigheid van je baby. Je merkt snel als je kindje honger krijgt wanneer het ligt te zoeken of sabbelen.
 8. Als de omgeving wat te druk zou zijn, kan het kindje dicht tegen je aanliggen en zich zo wat afsluiten van een vaak overweldigende omgeving. Geluiden van buitenaf kunnen worden gedempt door een doek.
 9. Kleine kindjes hebben huidhonger ofwel nood aan lichamelijke warmte en direct contact en het horen van je stem. De hersenontwikkeling is de eerste maanden vooral op contact en geluid gericht. Daardoor worden verbindingen in de hersenen gestimuleerd.
 10. De schommelende bewegingen stimuleren ook spieren van de nek en de rug van je kindje. Indirect ontwikkelt dat een beter evenwichtsgevoel.
 11. Je kindje kan de omgeving vanuit een veilige omgeving ontdekken. Het herkent je geur,hoort je stem, je ademhaling en hartritme. Uit onderzoek blijkt dat gedragen kindjes minder onzeker zijn wanneer ze later zelf op ontdekking gaan. Uiteraard speelt de aard en het karakter van het kind ook nog een rol.

baby in draagdoek bij mama

Baby dragen is niet gelijk aan verwennen!

Kortom: je kindje dicht bij je dragen stimuleert dus om verschillende redenen de binding tussen jullie. Uit onderzoek blijkt dat gedragen baby’s minder huilen. En een blije baby geeft een blije mama en papa, niet?

Voor alle duidelijkheid: je baby dragen in een draagdoek of –zak leidt niet - zo blijkt uit onderzoek - tot verwennen of later stappen.

Welke houding in een draagdoek of -zak?

1. Naar je toe

In de eerste maanden is het belangrijk je kindje met het gezichtje naar je toe te dragen. Je kindje kan amper 20 tot 40 cm ver zien. Voorwaarts dragen geeft heel veel prikkels, waardoor je kindje onrustig en angstig kan worden. Met het gezichtje naar je toe biedt een draagdoek of –zak voldoende ondersteuning aan het rugje, nekje en hoofdje van het kindje. De M-positie is goed voor de groei en ontwikkeling van rug en heupen.  

2. Voorwaarts

Voorwaarts dragen kan doorgaans vanaf ongeveer 4 maanden. De  waarnemingsmogelijkheden nemen toe en je kindje heeft meer nood aan interactie (opgelet bij veel onbekenden, nieuwe objecten en bewegende onbekende dingen. Dit maakt kindjes soms onrustig en angstig).

3. Op de rug

Rugpositie kan op het moment dat je kindje het hoofd zelfstandig rechtop kan blijven houden en zelfstandig zitten (vanaf 6 à 7 maanden). Als je kindje moe is, kan je terug naar voorwaarts dragen overschakelen. Je kindje geeft doorgaans zelf aan wat het aangenaam vindt. Het ene kindje heeft op 4 maand zin in ontdekken, het ander kindje verkiest op 6 maand nog de geborgenheid van gedragen worden naar de ouder toe. Kijk goed wat je kindje aankan en houd de draagduur beperkt als je verandert van houding.

afbeelding van M-houding in draagdoek

Wat is die M-houding juist?

Het bekken is belangrijk als basis van een gezonde houding. Als het bekken goed ondersteund wordt, zullen rug, nek en hoofd van de baby in de meest natuurlijke positie krommen. Dat zorgt ervoor dat het lichaampje optimaal kan groeien zonder belast te worden. Ook de groei van kraakbeen in de heupjes wordt op deze manier gestimuleerd.

Wat houdt die M-houding specifiek in?

 • De knieholtes zijn licht gebogen,
 • de knietjes liggen hoger dan de billen,
 • het rugje is mooi rond
 • het hoofd ligt tegen jouw lichaam.

Je baby zit zo erg comfortabel en kan zijn/haar hoofdje oprichten, maar ook laten rusten. De M-houding ontlast het rugje in de eerste maanden van de ontwikkeling. Die is namelijk nog niet klaar voor het dragen van het volledige gewicht.