3734fi.jpg

Het perfecte badje voor baby's tere velletje: met eigen badolie!

19/04/2016

De eerste dagen na de geboorte hoeft je baby nog niet echt in bad. Het huidsmeer op je  kindje is erg waardevol voor de verzorging van zijn of haar gevoelig velletje. En bovendien maakt het de baby superzacht. Daarna kan je beginnen met 'wassen', zonder zeep. Dat is aan te raden om de huid dan minder uitdroogt (en je ook ...

De eerste dagen na de geboorte hoeft je baby nog niet echt in bad. Het huidsmeer op je  kindje is erg waardevol voor de verzorging van zijn of haar gevoelig velletje. En bovendien maakt het de baby superzacht.

Daarna kan je beginnen met 'wassen', zonder zeep. Dat is aan te raden om de huid dan minder uitdroogt (en je ook minder zalf of crèmes moet gebruiken tegen het uitdrogen van de huid). Bijkomend voordeel: het scheelt zeepresten in het afvalwater (en geld in de portemonnee!). 

Maar wat je wel nodig hebt, is badolie. En het beste is: je kan het zelfs zelf maken! 

 

Hoe maak je badolie voor baby's?

Je kan starten met 50 tot 100 ml olie naar keuze te nemen. Dit kan bijvoorbeeld amandel-, jojoba-, druivenpit-,  tarwekiemolie en/of kokosolie zijn. De eerste 6 weken gebruik je best 

geen etherische ('geurende') olie in bad, nadien kan je voorzichtig beginnen met het toevoegen van zo’n 2 à 3 druppels per 100 ml (zoals lavendel, calendula, kamille).  

Als recipiënt (houder) kan je een glazen hersluitbaar flesje (bijvoorbeeld van kruiden of olie) gebruiken. Optioneel kan je nog een scheutje aloë vera toevoegen.

Hoe ga je te werk?

  •  Steriliseer eerst je recipiënt. 
  • Meng daarna de oliën naar keuze. Kokosolie kan je verwarmen 'au-bain-marie' tot 40° C om het te mengen met andere, vloeibare oliën. 
  • Giet vervolgens de olie over in je recipiënt en bewaar het op een donkere, koele plaats. Vul het badje met water 

Het ideale bad

  • Vul het badje met water tussen 35 en 37 °C
  • Was de billetjes van je baby voor je hem/haar in bad stopt. Dit kan met enkel water of met een beetje (zachte) zeep
  • Dompel je baby zachtjes in het badje en spoel de haartjes met zuiver water.
  • Voeg nadien pas een beetje badolie toe. Nu staan de huidporiën goed open en worden de hoofdhaartjes niet meer vet.
  • Haal je baby na 5 minuten uit het bad, droog goed af in alle plooien en masseer de nog niet ingetrokken olie verder in.

Het beste van al is samen nagenieten, door de baby op je blote huid te leggen. 

Baby hoeft overigens niet elke dag in bad: twee tot drie keer per week volstaat ruimschoots. Hiermee kan je 200 liter water per maand besparen ten opzichte van een kindje dat elke dag gewassen wordt in een babybad. Bovendien is het niet goed voor de huid: te vaak baden wast de beschermlaag weg! (lees er hier meer over)

Met dank aan Het Expertisecentrum Kraamzorg De Bakermat. Deze organisatie geeft antwoord op de meest gestelde vragen over zwangerschap, bevallen, kramen, babyzorg en voeding aan ouders en zorgverleners. Met haar project ‘Duurzaam begint in de wieg’ wil het ouders extra ondersteunen bij het maken van duurzame keuzes rond babykleertjes, verzorging, vervoer en voeding.