Zalig, die zomerse temperaturen. Behalve ’s nachts. Onze slaapkamers zijn in een recordtempo opgewarmd: van lekker fris naar puffend warm. Gisterenavond was het, ondanks alle ramen die open stonden, nog steeds 26 graden op de kamer van mijn dochter. Ik heb een panische angst voor wiegendood en sta ’s nachts gemiddeld toch twee tot drie keer te luisteren aan haar deur. En het warme weer maakt dat er dus niet beter op...
De ideale kamertemperatuur is 18 graden, maar dat lukt nu dus helaas niet. Maar hoe kan je je baby en de babykamer toch koel houden? Hieronder vind je onze tips.
Baby
Zorg ervoor dat het hoofdje en het gezichtje van je baby vrij zijn. Op die manier raken ze namelijk de meeste warmte kwijt.
Check de temperatuur van je baby door aan het nekje te voelen. Handjes en voetjes koelen sneller af en kunnen dus misleidend zijn. Als je baby te warm aanvoelt in zijn nekje, probeer hem dan af te koelen, bv. met een vochtige handdoek.
Geef je baby een lauw bad vooraleer je hem in bed steekt. Zo daalt de lichaamstemperatuur en zal hij minder zweten.
Baby’s die borstvoeding krijgen, zullen misschien wat vaker willen drinken. Baby’s die flessenvoeding krijgen of oudere kindjes, laat je gedurende de dag best wat extra water drinken.
Kleed je kindje naargelang de temperatuur. Let er wel op dat je je baby ook niet té fris aankleedt. ’s Nachts kan de temperatuur snel dalen en kan je baby het koud krijgen.
Tussen 20 en 23 graden: rompertje en een slaapzak (1 tog)
Tussen 24 en 27 graden: rompertje en een slaapzak (0,5 tog)
Boven de 27 graden: rompertje of luier
Ga regelmatig even controleren.
Kamer
Houd de zon overdag buiten en doe de gordijnen en/of rolluiken dicht.
Zet in de vooravond even alle ramen open en laat het huis even doorluchten.
Gebruik katoenen lakens en een luchtdoorlatende matrasbeschermer.
Je kan ook een ventilator gebruiken om de kamer af te koelen. Hang eventueel een vochtige handdoek op een stoel voor de ventilator. Zo koelt de ruimte sneller af.
Zet flessen bevroren water in de kamer. Tijdens het smelten verkoelen ze de kamertemperatuur.
Als niks helpt en de kamertemperatuur echt te hoog is, overweeg dan om je baby in een koelere ruimte te slapen te leggen. Zet bv. het reisbedje in de gang en laat je baby daar slapen.
Baby in de auto
Zorg er ook voor dat je baby het niet te warm krijgt in de auto. Veel baby’tjes vallen in slaap in de autostoel, maar ook daar kan het heel warm worden. Kleed je kindje eventueel wat uit, gebruik een zonnescherm en check regelmatig even. Laat je kind ook nooit alleen achter in de wagen, zelfs niet met de ruiten open. De temperatuur in een wagen kan heel snel hoog oplopen!