slapende baby

Over eerst lekker doorslapen en dan weer niet

16/02/2023

Het is 04.05 en terwijl ik Free haar flesje geef beslist Google dat dit fenomeen “slaapregressie” heet. Een week geleden sliep dit schaapje nog lekker door. We gingen rond 23.30 naar bed en de kleine mup sliep tot 09.00 ‘s morgens.

Stoefen dat ik deed, vooral op haar babyborrel. Mijn openingszinnetje bij het verwelkomen van alle gasten was: ‘Ze heeft vannacht 9 uur aan een stuk geslapen!’ Verwonderde en respectvolle knikjes kreeg ik van alle gasten. TOP-MOEDERSCHAP dacht ik zo bij mezelf.

Maar niets is minder waar, en voor niets gaat de zon op. Een week na haar derde maandverjaardag dacht Freetje: ‘ik ga weer eens iets anders doen!’ Nog steeds valt ze na haar laatste avond fles als een blokje in slaap, maar dan … Woelen en kroelen zoals enkel baby's dat kunnen.

Elk volgend half uur denk ik dat ze gaat wakker worden. De ingeduffelde handjes van haar slaapzakken gaan als mini ruitenwissers heen en weer over haar snoetje. Ze maakt ondertussen ook geluidjes zoals enkel velaciraptors in Jurassic Park kunnen: grommen, veel zuchten en oeh en aah. En uiteraard ook gesmak. Nachtelijk gesmak met dino-geluiden terwijl die ruitenwissertjes heen en weer bewegen.

‘Ze droomt,’ denk ik eerst bij mezelf. Ik neem haar kleine ingeduffelde handjes vast en haal van uit haar gezichtje. Ze valt gelukkig weer in slaap. Eventjes dan toch. Want 30 minuten later herhaalt dit tafereel zich. DEDOEME denk ik bij mezelf. Opnieuw neem ik haar armpjes vast. En zo gaan we door tot wanneer ze rond 2 uur ineens huilend wakker schiet. HUH?! Waarschijnlijk een slechte nacht of zo? Ik sta op en geef haar een nieuwe luier en een flesje. We gaan weer slapen.

Opnieuw komt het dino-ruitenwisser gedrag om de 45 minuten terug. Ik ben continu wakker! Ook haar beer met baarmoedergeluiden valt om de 60 minuten uit, dus ook deze moet ik om het uur weer activeren. En dit alles terwijl mijn man lekker ligt te snurken. JALOERS op zijn slecht gehoor tijdens de nacht. Of is dit gewoon niet te horen aan de andere kant van het bed?

Tegen 7 uur is het helemaal gedaan met de muizenslaapjes (de mijne dan). Mevrouwtje Free is wakker en heeft honger. Na haar flesje komt er enkel nog gegiechel uit haar mondje en kroelen haar oogjes verlegen terwijl ze lacht. Dit maakt alles weer goed! Maar ik ben er jammer genoeg aan de voor de moeite. Vanaf nu is elke nacht er weer zo eentje: Freetje slaapt heel onrustig en wil terug een flesje in het midden van de nacht. 

We proberen alles ... Heeft ze het warm genoeg? Moet ze overdag meer eten? Heeft ze een grotere avondfles nodig? Moet ze een badje voor het slapengaan? Maar niets helpt. Ik beslis mijn man eens aan de andere kant van het bed te leggen. Hij wordt toch niet wakker van haar gesputter.. Misschien ben ik het probleem? Misschien moet ik haar gewoon met rust laten? Zo gezegd zo gedaan. Die nacht laat mijn man haar gewoon lekker de dino uithangen in haar bedje. Ook de baarmoederbeer hoeft niet persé elk uur op. 

Maar we leren dat ze toch nog een extra flesje wil doorheen de nacht. Goed, het is niet anders. Nachtelijke voedingen hebben ook wel hun charme. Halfwakker naar de verzorgingstafel schuifelen, om daar eerst haar flesje klaar te maken in het schermerlicht van veel te goedkope maar mooie lampionnekes van de action. 

Ik hang even de doseerdoos onder het weinige licht om te kijken of ik het juiste vakje neem. Ik probeer alle poeder in de fles te krijgen, en kijk dan opnieuw of mijn vakje leeg is. Lieve product ontwikkelaars, deze schudvormige doosjes kunnen toch echt beter niet? Misschien zelfs een ledlichtje er in? Zodat wij halfwakkere moeders ineens zien dat alles leeg is.

Goed, De fles is gevuld. Op een of andere manier wil de dop met tutje nooit goed pakken tijdens de nacht. Ik moet dat verdomde ding er altijd drie keer opnieuw opdraaien voordat het goed zit. Of is dit mijn nachtelijke onhandigheid? I WON’T TAKE THE BLAME.

Dan gooi ik het flesje in bed zodat mijn man kan beginnen schudden en ik aan het verluieren van de ondertussen huilende baby kan beginnen. TOPTEAM. Dat ik dan soms de pamper achterstevoren aandoe en hem opnieuw moet uitdoen, neemt Free als een invitatie om eventjes pipi te doen tijdens de wissel. BYEBYE slaapzak BYEBYE body. Nieuwe kleren, yes we can! AARGH. 

Droog kruip ik op mijn knietjes met baby in de armen weer in bed. Ik leg haar tegen me aan en laat haar lekker sloeberen van haar melkje. We zijn er! Na haar flesje valt ze weer in slaap. Ondertussen geef ik een elleboogstoot aan mijn snurkende wederhelft. Maak de baby nu niet wakker! En vooral de dino's niet!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes