7755fi.jpg

Slaap, kindje, slaap: tips om je baby te laten (door)slapen

11/11/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Het moment dat je baby doorslaapt, je kijkt er hard naar uit als ouder. Maar zoals met veel dingen waarnaar je erg verlangt, kan dat soms (te) lang uitblijven. Een vaste regel bestaat niet. Een vast moment waarop het gebeurt ook niet. Maar we kunnen wel enkele tips delen om je kleintje ‘aan te moedigen’ om die zalige heerlijkheid van slapen als een blok te leren ontdekken.

 

Baby slaapt met babyfoon naast bedje

Slapen moet je leren

Soms lijkt het wel alsof je baby totaal niet slaapt. En alsof dat gelukzalige moment waarop ook jij een paar uur ononderbroken kan liggen knorren nooit meer zal komen. Doorslapen, hahaha, wat een grap!

Weet dat een baby’tje alles nog moet leren. Jep, ook slapen – hoe gek dat mag klinken. De biologische klok van zo’n kleintje staat nog niet op punt, waardoor het de link tussen nacht en slapen niet altijd legt.

Sommige dingen leer je door te trainen en je baby heeft ook slaaptraining nodig. Zo leert hij om rustig te worden en dat slaapklokje goed af te stellen. Na een tijdje weet je kindje wanneer de dag voorbij is en wanneer het nacht – slaaptijd! – is. Tijdens het trainen is het handig als de coach – jij dus, mama of papa :-) – vanop afstand kan kijken en eventueel bijsturen. Dat is dankzij de huidige digitale babyfoons, zoals de Philips Avent Connected beeldbabyfoon, makkelijk te doen.

Houd er wel rekening mee dat ook een baby al een karaktertje en eigen ritme heeft. En dat dat ook een invloed kan hebben op de snelheid waarmee het zaken aanleert.

Het belang van een goede slaapomgeving

Een veilige en rustgevende omgeving om te slapen is zó belangrijk voor je baby. Baby’s hebben nog geen vast slaappatroon, maar je kan ze al redelijk vroeg aanleren om in hun bedje in slaap te vallen. Op die manier associëren ze hun bed met slapen. Je baby kan zonder problemen op jouw kamer slapen, maar deel niet je bed. Gebruik een co-sleeper of een eigen bedje naast dat van jou.

 1. Kies een vaste slaapplek. Experimenteer gerust een beetje om te weten of die plek volledig stil moet zijn of een beetje geluid geen kwaad kan. Moet het helemaal duister zijn of is een beetje licht oké?
 2. Zorg voor een goede kamertemperatuur: tot de leeftijd van 8 weken bedraagt de ideale kamertemperatuur 20°C, daarna wordt 18°C aangeraden. Verlucht de kamer dagelijks zeker 10 minuten.
 3. Zorg voor een veilig babybedje en een geschikte matras.
 4. Zorg voor geschikt bedtextiel: slaapzak, het juiste hoeslaken …
 5. Leg geen onnodige dingen in het bedje, het dient om te slapen. Dus geen knuffels, kussens, dekens … Tot de leeftijd van 1 jaar worden knuffels echt afgeraden bij het slapen, omdat een pluschen diertje het hoofdje van je baby kan bedekken, waardoor hij/zij het te warm krijgt of moeilijker kan ademen. Een doekje kan vanaf 6 maanden wel voor een geborgen gevoel zorgen.
 6. Ga niet te ver uit de buurt, zodat je je kindje in de gaten kan houden.

Babyfoon

Oogje in het zeil

Je baby in de gaten houden, wil niet zeggen dat je naast het bedje moet kamperen. Geen paniek ;-). Want lang leve de babyfoon. Intussen zijn er niet alleen smartphones en smartwatches, maar ook slimme babyfoons, met video. Super handig om je baby te monitoren en er snel bij te zijn als hij je nodig heeft.

Een van onze favorieten is de Connected beeldbabyfoon van Philips Avent. Je hoort niet alleen, maar ziet ook perfect je (hopelijk) slapende schatteboutje, met infraroodzicht dat inschakelt in het donker. En met een ruim bereik binnen (400 meter) én buiten (onbeperkt). Dankzij de app BabyMonitor+ blijft je buitenshuis verbonden met de monitor. Geen probleem als je in de zomermaanden ’s avonds wil genieten op het terras. En mama én papa kunnen dus makkelijk elk met hun eigen telefoon hun kindje op afstand in de gaten houden.

Sofie, mama van Renee (7 weken), testte hem uit. "De app waarmee je je baby kan volgen, is al meteen een groot pluspunt. Vooral tijdens de middagdutjes, wanneer ik nogal eens on the move ben in en rond het huis. Ik ben zelfstandige en baat een landbouwbedrijf/paardenfokkerij uit. Dus zelfs als ik 'ver' ben, is mijn dochtertje dichtbij. En het geluid blijft heel zuiver. De batterij van de unit gaat trouwens behoorlijk lang mee (maximaal 12 uur) voor je hem weer moet opladen."

Nog enkele van onze ‘dikke duimen’:

 • Ingebouwde kamerthermometer: die geeft een alarm als de temperatuur te hoog of te laag is. Super voor een ongeruste kip als ik!
 • Het beeld blijft altijd heel scherp, ook bij het inzoomen.
 • 'True talk back’-terugspreekfunctie: vanuit mijn luie zetel – dat moment tussen 21u30 en 22u, weet je wel – praat ik en sus ik mijn patatje in haar bedje.
 • Er staan nummers en rustgevende geluiden op. En de liedjes klinken totaal niet schel, wat bij andere toestellen al eens zo durft te zijn. Renée reageert al goed op vertrouwde semmen en de melodietjes. Blijkbaar kan je zelfs een eigen liedjeopnemen en laten afspelen. Maar euh … dat zal dan voor de papa zijn. Hij is zanger. En aangezien ik ergens toch hoop dat mijn kindje zijn muzikale genen heeft meegekregen en iets meer zangtalent heeft dan haar moeder, ga ik me er niet aan wagen ;-).  

Zijn kindjes wel gemaakt om door te slapen?

Sorry voor het antwoord, maar … nee, eigenlijk niet :-s. Zeker een pasgeboren hummeltje niet. Tot een week of zeven heeft een baby (meestal) een omgekeerd dag-en-nachtritme.

Toen je kleintje nog veilig in je buik zat, vond hij het geweldig om te slapen als jij bewoog. Zachtjes gewiegd worden door jouw bewegingen, met een beetje geruis op de achtergrond dat geruststellend klonk. Heerlijk! En dan ’s nachts, wanneer jij wilde slapen, was het feest in je buik, right? Tja, dat is meestal het moment waarop die kleintjes actief worden.

Wanneer je kindje wordt geboren, dan houdt hij nog een week of zeven dat ritme aan. Later gaat dat ritme onder invloed van allerlei slaapradartjes en hormonen meer op een dag-en-nachtritme lijken.

Aha, na zeven weken is er beterschap in zicht!? Hmmm, niet echt. Je baby kan dan ’s nachts nog altijd jouw nachtrust stevig onderbreken. De reden? Op die leeftijd heeft hij nog nachtvoedingen nodig – om de suikerspiegel op peil te houden, is het nodig om ’s nachts nog te drinken.

Mama staat aan bedje van baby

Andere ritme

Ieder van ons slaapt in blokjes. Alleen slaapt je baby in andere blokjes dan jij. Baby’s slapen in blokjes van 45 minuten, volwassenen in blokken van ongeveer 90 minuten.

Bovendien kunnen wij die blokken mooi aan elkaar hangen, zodat we doorslapen. Dat kan je baby dus nog niet. Het kleinste geluidje, zuchtje of prikkeltje haalt hem weer uit zijn slaap.

Leer de slaapsignalen van je baby goed kennen. Wanneer je kleintje aangeeft dat hij moe is (wrijven in de oogjes, beetje zeuren, jammeren, wegkijken), leg hem dan in zijn bedje. Want een kindje dat té moe is, heeft ook moeite om in te slapen.

Een baby’tje heeft veel nood aan huid-op-huid contact. Daarvan groeit en bloeit hij. En het helpt hem bij het reguleren van zijn emoties. Mama of papa voelen, de geur, de blote huid, lekker snuffelen .. het is zo belangrijk en het is een behoefte die ook ’s nachts blijft. Aarzel niet om je kindje bij je te nemen om hem weer in slaap te krijgen.

Slaap in, kindje. Slaap in

Je kan je baby wél ondersteunen bij het slapen en inslapen. Rust en regelmaat zijn enorm belangrijk. Een slaapritueel kan helpen om rustig de slaap te vatten.

 1. Ontwikkel enkele vaste gewoontes voor het slapengaan. Trek maximaal een halfuur uit voor een slaapritueel, zodat het geen activiteit op zich wordt. Wees consequent: leg je baby elke dag op dezelfde manier te slapen.
 2. Kleed je kindje niet te warm voor het slapen. Een gepaste pyjama en slaapzak is beter dan een donsdeken. Is het ’s zomers warm, kleed je kindje dan licht en stem het beddengoed af op de warmte. Twijfel je of je baby het warm genoeg heeft? Een tip: als de voetjes prettig lauw aanvoelen, is alles oké.
 3. Leg je baby op z’n rug. Het wordt afgeraden om je kindje op de buik of zij te leggen om te slapen. Rugligging is de beste houding. Leg je baby al vanaf de geboorte op de rug te slapen, zodat hij een veilige slaaphouding aanleert. Kan je kindje vlot rollen? Dan hoef je niet in te grijpen: je baby kan zelf weer naar ruglig rollen mocht hij in moeilijkheden komen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Philips Avent. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes