Baby slaapt op de borst van papa

Zo krijg je je huilende baby snel in slaap (of toch volgens de wetenschap)

8/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een huilende en moeilijk slapende baby in huis? Het kan je al eens tot wanhoop drijven. En iedereen rond je lijkt ook wel een magische tip of truc te hebben, toch? Maar een Japanse studie beweert echt een succesrecept gevonden te hebben om de kans op een heerlijk slapende baby te vergroten.

Kumi Kuroda, een onderzoekster van het RIKEN Center for Brain Science in Japan, ging hoe huilerige baby's beïnvloed werden als ze werden vastgehouden, gedragen en neergelegd.

Bange moment waarop je een baby in bed legt

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een reeks van opeenvolgende handelingen zou werken om je baby te kalmeren en de hartslag te laten verlagen. En dat zou je perfect kunnen toepassen als je je baby moet overbrengen naar een wieg of bedje om te slapen.

Elke ouder kent het: dat angstige moment waarop je je baby die elders in slaap is gevallen moet verplaatsen naar het eigen bedje. Je hebt je kleintje eindelijk in slaap kunnen wiegen, legt dat schatje neer en … poef, baby weer wakker! Ogen en meestal de keel weer open.

Wat uit het onderzoek bleek

De onderzoekers gebruikten ECG-machines en videocamera's om veranderingen in de hartslag van baby's te vergelijken terwijl mensen activiteiten uitvoerden die je kan gebruiken om kleintjes te helpen in slaap te vallen.

Ze droegen de baby's, duwden ze in kinderwagens en hielden ze vast terwijl ze neerzaten. Daarna namen ze de gegevens op om patronen te bekijken.

Vijf minuten wandelen bevorderde de slaap bij baby's die huilden. Ze stopten allemaal met huilen en hadden een langzamere hartslag na een wandeling van 5 minuten. Ongeveer de helft sliep al voor de 5 minuten voorbij waren.

Maar wandelen hielp de baby's die al rustig waren niet om in slaap te vallen. Wat dan als je niet wandelt, maar neerzit en een huilende baby vasthoudt? Geen goed idee, zo bleek. De onderzoekers merkten dat het niet hielp om de kindjes zo te kalmeren. Hun hartslag ging zelfs omhoog en ze bleven huilen.

De onderzoekers ontdekten ook dat de hartslag van de baby's steeg als je je omdraait of stopt met wandelen. Gescheiden zijn van de persoon was het meest significant. (Dat is ook de reden waarom een 'transfer' zo moeilijk is, toch?)

Maar als de ouders na het wandelen hun baby een bepaalde tijd vasthielden om te kalmeren, was de transfer naar de wieg om ze in slaap te houden succesvoller.

Hoe krijg je een baby in slaap volgens de wetenschap?

Wat is dan dé manier om je baby in slaap te krijgen én succesvol over te brengen naar het bedje?

Rondwandelen en dan gaan zitten.

 

Als je baby huilt en niet in slaap geraakt, raadt Dr. Kuroda aan om hem 5 minuten al wandelend te dragen – zonder bruuske bewegingen te maken. Ga dan 8 minuten met je baby zitten en leg hem dan neer om te slapen. Dat proces van 13 minuten gaf in het onderzoek de beste resultaten voor de slaap van de baby.

Tips van Kuroda:

  • Loop in een heldere, vlakke binnenomgeving.
  • Ondersteun het hoofdje van je baby en houd hem goed in je armen. Een draagdoek of draagzak kan helpen (maar dan moet je de baby eruithalen om in het wiegje te leggen).
  • Houd een rustig wandeltempo aan.
  • Niet rennen of huppelen.
  • Als de baby na 5 tot 10 minuten dragen nog altijd huilt, stop dan en controleer het welzijn van de baby.

 

Proberen waard?

Dokter Kuroda zegt wel dat er meer studies nodig zijn om haar bevindingen te bevestigen. Het onderzoek verklaart niet waarom sommige baby's ongecontroleerd huilen en/of niet slapen, schrijven de wetenschappers.

Bovendien zijn de resultaten relatief beperkt omdat ze alleen dagactiviteiten hebben gemeten en niet de reacties van baby's 's avonds of 's nachts.

"Ik kan uit het artikel niet concluderen of de hartslagmetingen nauwkeurig genoeg zijn om te werken," voegt de Belgische Heidi Holvoet, professor, babyslaapadviseur en oprichtster van Baby Sleep Advice toe.

Zij merkt op dat de hartslag een indicatie kan geven van de toestand van de baby nadat die al wandelend gekalmeerd werd, maar het is het type slaapfase waarin een baby zich bevindt dat bepaalt hoe gemakkelijk hij in slaap blijft.

Holvoet vraagt zich ook af hoe nauwkeurig de methode is voor alle baby's op alle leeftijden, iets wat Kuroda verder wil onderzoeken.

 

Bron: Mother.ly