7555fi.jpg

I want to breast free: borstvoedende mama’s gezocht!

22/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Volgende week is het Wereld Borstvoedingsweek. Geen beter moment om de schoonheid van borstvoeding in de verf te zetten en een signaal uit te sturen dat borstvoeding één van de natuurlijkste en normaalste zaken op de wereld is. Daarom roept Josefien Tondeleir borstvoedende mama’s op om op 4 augustus gezamenlijk te voeden in het Citadelpark in Gent.

Josefien Tondeleir, oprichtster van thebreastfeed: ‘Vorig jaar reed ik met mijn dochtertje Merel, toen ongeveer 8 maanden jong, door het Citadelpark. Toen bleek dat ze honger had, besloot ik even langs de kant te gaan, op een bankje te gaan zitten, en haar de borst te geven. Ik keek rondom me, en zag – met uitzondering van twee dakloze mannen – niemand. Ik zag ongelooflijk veel bankjes, in gans het park, maar nergens anders zag ik een borstvoedende mama.

Plots voelde ik me zo vreemd. Waar zijn al die mama’s die ook een noodstop moesten maken? Hoe komt het dat ik überhaupt in gans die tijd dat ik mama ben (intussen 19 maanden) zelden een mama borstvoeding zie geven in het openbaar? Welke reden het ook mag zijn, ik begon te fantaseren over hoe het zou zijn, moesten alle bankjes naast mij ook bezet zijn met een voedende mama. We zouden een babbeltje slaan, elkaars ervaringen aanhoren, begripvol knikken omdat we allemaal door hetzelfde schuitje gaan, we zouden lachen om melkfonteinen, of het allemaal super oké vinden dat er eens een borst uit een mond floept. Wat zou dat een zalig zicht zijn. En niet alleen voor ons, maar wat moeten voorbijgangers niet vinden van dit tafereel? Zouden ze ook een tikkeltje van die stromende liefdesenergie meepikken in het voorbijwandelen? In mijn fantasie vermengen realiteit en animatie zich in een meeslepend tafereel.

Als mama, als gezin, deel uitmakend van deze Westerse samenleving, staan we er vaak zo alleen voor. Het kan geen kwaad om soms eens terug te kijken naar het verleden, om te zien wat toen wel beter was. Leven in stamverband zorgde ervoor dat informatie, steun en toeverlaat, eeuwenoude wijsheden, konden doorgegeven worden onder vrouwen. Wanneer je mama wordt, heb je meer nood om je te verbinden met andere vrouwen die ook die transitie meemaakten.’

Praktisch

Het evenement ‘I want to breast free’ vindt plaats op woensdag 4 augustus. Er wordt tussen 9u en 10u afgesproken aan de Kiosk in het Citadelpark (Gent). Daar kan je eerst even praten, ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan de organisatie. De bedoeling is dat alle 150 bankjes in het Citadelpark tegen 10u bezet worden door borstvoedende mama’s.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes