4871fi.jpg

10 belangrijke lessen die ik mijn zonen wil meegeven

8/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik heb twee prachtige zonen. Ze maken me elke dag aan het lachen. Ze zijn lief, vrolijk en enthousiast (soms toch). Ik ben ongelooflijk trots op hen. En hoewel ik soms echt zou willen dat de tijd bleef stilstaan, groeien ze als kool. Het lijkt wel alsof ze er elke ochtend net iets groter en net iets wijzer uitzien dan de dag ervoor. Terwijl de tijd voorbij raast, zijn er toch een aantal lessen die ik mijn zonen absoluut wil meegeven vooraleer ze volwassen zijn.

1. Vriendelijkheid is macht

Vriendelijk zijn is geen teken van zwakte, integendeel. Net zoals empathie. En het is helemaal niet mannelijk om gemeen te zijn. Onderschat nooit de kracht van vriendelijkheid in de wereld.

2. Het lichaam van een meisje behoort ALLEEN haarzelf toe

Je kan haar lichaam nooit opeisen, wie ze ook is of hoe lang jullie ook al samen zijn. ZIJ bepaalt de regels over haar lichaam. Net zoals jij die maakt voor je eigen lijf. Ook een jongen kan nee zeggen, vergeet dat nooit.

3. Druk je gevoelens uit

Gebruik je eigen woorden. Krop het niet op. Het zijn onze gevoelens die van ons ontwikkelde mensen maken. Wees geen holbewoner.

4. Kook, poets en doe je eigen was

Elke man zou moeten in staat zijn om iets heerlijks klaar te maken, of op zijn minst iets eetbaars, om op te ruimen, zijn eigen kleren te wassen en te poetsen. En in godsnaam, begrijp dat die dingen geen “vrouwenwerk” zijn. En zeg dat niet alleen, maar geloof het ook echt.

5. Zeg alstublieft, dankuwel en excuseer

Manieren zijn belangrijk. En hoewel goede manieren niet altijd hip lijken in onze huidige maatschappij zullen ze je ver brengen. Op school, in je carrière, en in je toekomstige relaties.

6. Vertrouw niet iedereen

Maar vertrouw ook niet niemand. Mensen moeten je vertrouwen verdienen. Geef het niet zomaar, maar schenk je vertrouwen aan mensen die het waard zijn. We hebben allemaal een kleine kern nodig van mensen die achter ons staan.

7. Geloof in jezelf

Door in jezelf te geloven zal je het verder schoppen. Weet dat je slim bent, dat je barst van het talent en van de capaciteiten. Je hebt alles in je om je dromen waar te maken. Dus geloof in jezelf.

8. Wees respectvol

Je hoeft de details over wat je precies hebt uitgespookt met dat ene meisje echt niet aan de neus van je vrienden te hangen. Ik ben er zeker van dat ze genoeg fantasie hebben om een idee te hebben. Het zou haar vertrouwen schamen mocht je dat wel doen.

9. Kijk verder dan je neus lang is

Mensen in hokjes duwen, da’s nergens voor nodig. Leg vooroordelen naast je neer, en kijk met open blik naar de wereld rond je.

10. Verken de wereld

Trek erop uit, ontdek nieuwe plekken, probeer nieuwe dingen. Ga reizen, trek rond met je rugzak. Geniet van al het moois dat deze wereld ons te bieden heeft. Ontdek met eigen ogen hoe goed je het hebt. Ik zal altijd je thuisbasis zijn.

 

Vrij naar The Huffington Post