4483fi.jpg

26 tips voor een succesvolle verre reis met kleine kinderen

25/01/2017

Dit verhaal begon een aantal jaar geleden. Na de geboorte van ons derde kindje (nu 3 jaar, met een broer van 5 en een zus van 8), twijfelden we even of we nog verre reizen konden maken. Eigenzinnig als we zijn, beslisten we onze dromen vast te houden. Om de drie jaar zouden we naar een droombestemming gaan. Dit is tot onze oudste dochter 17 is, dan zien we wel weer verder. Elk van ons mocht twee bestemmingen kiezen. En dit jaar was het dan eindelijk zo ver! De eerste reis zit erop en het was fantastisch.

Thuisblijven omwille van de kinderen is echt niet nodig, ze hebben enorm genoten, en wij ook!

Onze eerste bestemming was Chili. Het noorden deden we 10 jaar geleden al, dus nu gingen we voor 10 dagen strandvakantie om nadien af te zakken naar het zuiden, naar het prachtige Patagonië. In dit bericht vertel ik meer over de reis zelf.

Voor dat je vertrek...

 • We hadden een aftelkalender en hebben de kinderen zoveel mogelijk vertelt over wat er ging gebeuren. Ze wisten dat het erg lang ging duren, dat we drie vliegtuigen en een auto nodig hadden om aan het strand te raken. Dat ze moesten slapen op het vliegtuig en dat ze dan onbeperkt op de ipad mochten :)
 • Vooraf alle elektronische apparaten opladen, is natuurlijk ook belangrijk.

Wat gaat er in de handbagage?

 • Chili is een lang land, dus moesten we op 3 weken tijd 8 vluchten nemen. Soms vluchten van 13u lang. Daar waren we wel wat ongerust over. Ik besloot me maar voor te bereiden op het ergste: knutselboekjes, stickerboekjes, werkboekjes en verrassingen (toverstiften, tattoos, kaartspelletjes...) in de kinderen hun handbagage gestoken. Ik was uitgegaan van vijf 'verrassingen' per kind om de 24u heen en terug te overbruggen. En dat was allemaal niet nodig, zo bleek. Vliegtuigen die zulke afstanden doen, zijn tegenwoordig uitgerust met tablets voor elke passagier. Onbeperkte schermtijd dus en dat werd wel gesmaakt door ons mannekes. De boekjes hadden dan weer wel succes als we ergens moesten wachten of zo... Ik had altijd iets leuks in de rugzak steken voor dode momentjes.
 • Water, zeer belangrijk! Vooral met de droge lucht in het vliegtuig. Al gaven die lieve stewards en stewardessen ons meestal meteen een fles water in ons handen :)
 • Daarnaast zat in mijn handbagage ook nog wat noodmedicatie: plakkers, pijnstillers, oordruppels…
 • Handdoeken en extra pulls voor als het koud is.
 • Ik had ook ooglapjes en oordopjes meegenomen: ons dochter heeft daarmee geslapen, de jongens vonden dat dan weer eerder storend...
 • Op de heenvlucht hebben we wel wat ongelukjes gehad (drinken dat omviel, andere nattigheid...), dus reservekleding was wel handig.
 • Het is suiker, maar een lekstok in de mond was soms wel... handig.

kinderen met valies

Op de luchthaven

 • grote succes waren deTrunkikofferkes voor de jongens. Ze vinden het zalig om getrokken te worden, geen gezeur onderweg, je wist altijd waar ze waren. Dikke aanrader! Ik zag vergelijkbare koffers ook in de Action aan een prikprijsje.
 • de meeste luchthavens hebben kleine of grote speelplekken voor kinderen. Al is spelen op de rolband ook al dolle pret.

Op het vliegtuig!

 • Zoals ik hierboven schrijf, waren er op onze lange vluchten altijd schermpjes voorzien. Voor de kortere vluchten waren onze eigen schermpjes ook het populairste. We hadden filmpjes en spelletjes gedownload.
 • Ons manneke van 3 sliep meestal het grootste deel van een vlucht, en ook ons manneke van 5 en ons mademoiselle van 8 waren heel rustig. Alle kindjes sliepen flink op het vliegtuig. Dat was het grote voordeel van 's nachts vliegen.
 • Met drie kinderen is het plaatsen zoeken soms wat moeilijk. Zeker als er slechts twee plaatsjes naast elkaar zijn aan het raampje. Dan zou ik toch aanraden op het middenstuk van het vliegtuig te gaan zitten zodat elk kind altijd naast één van de ouders zit.
 • We wisselden ook af en toe van plaats, omdat twee elkaar beu gezien waren of er eentje op de schoot wou slapen ofzo...
 • Het moeilijkste moment was tussen de landing en het uitstappen, dan deden we spelletjes als 'ik zie ik zie wat jij niet ziet'... of waren we het even gezamenlijk beu, dat mocht ook wel is.
 • Af en toe wilden ze tekenen of spelen. Ik had speelgoed bij, maar de eerste vlucht had ik dit domweg verspreid over hun verschillende koffertjes. Dus ik moest voor elk kind zijn handbagage opendoen om het speelgoed te kunnen pakken. Na die vlucht was ik weer wat wijzer :)

Welk verblijf kies je?

 • Een appartement heeft het voordeel dat je zelf gezond eten kan kopen en klaarmaken voor je kinderen. En er was een wasmachine waar ik dankbaar gebruik van gemaakt heb!
 • Bed & Breakfast deden we ook, maar dat had meer nadelen omdat je op de kamer geen keuken had, dus konden we geen  eten klaarmaken. Het was moeilijker om restaurantjes te vinden waar ze in kindergerechtjes echt met groentjes werkten.
 • En als laatste verbleven we op hotel en dat was zalig! Omdat het eten er geweldig was, de service, de faciliteiten ... alles. Als afsluiter was dat pure verwennerij.

Wat als je rondreist?

 • We namen veel binnenlandse vluchten en dat ging echt vlot. Onze kinderen hadden het hele 'luchthavengegeven' in een mum onder de knie.
 • Excursies lagen vooraf vast, waarbij we ook steeds vanaf onze verblijfplaats konden vertrekken en werden opgehaald. Heel erg handig wanneer je met kinderen reist. Zo verloren we ook geen tijd met het ter plaatse plannen van activiteiten. Er waren plekken waar we 's avonds aankwamen, twee dagen excursies van 7u30 tot 19u hadden gepland en dan weer vertrokken. Hadden we dit niet voorbereid, hadden we onmogelijk zo veel kunnen zien. Wat wel moeilijk was: eten. Vaak hadden we om 7u ontbeten en duurde het tot 14u voor we weer aan tafel zaten. Elk tussendoortje dat ik tegenkwam verdween in mijn rugzak en toch hebben onze mannekes een aantal keren echt honger gehad...
 • Wanneer we langer op dezelfde plek verbleven, namen we de tijd om de omgeving wat te verkennen met de bus of de trein. De taal spreken is dan wel erg handig. Daarnaast maakten we ook wel een paar keer gebruik van een taxi.
 • We huurden ook een auto en daar is de APP Google Maps met de optie Offline gebieden geweldig voor. Ik had het gebied waar we naartoe gingen vooraf gedownload zodat ik mijn gsm als gps kon gebruiken. Die tip kreeg ik van mijn zus, die er gelukkig ook bij had gezegd dat ik de oplader van mijn gsm voor in de auto ook best meenam. Toptip!
 • Zo weinig mogelijk valiezen is altijd handig. Ik nam overal mijn afwasbare bavetjes mee, zodat de kleding van de kindjes langer mooi bleef.
 • Ook tussendoor was het soms wel intens en veel, en dus was het belangrijk om goed te vertellen hoe de volgende dagen eruit gingen zien. Hen als ontdekkingsreizigers benoemen hielp ook wel om hun verwondering te stimuleren :-)

En dan... de jetlag :(

 • die voel je wel, zeker als je van West naar Oost vliegt. We hebben de kinderen vanaf dag 1 in het nieuwe ritme gestoken en vooral niet te veel over nagedacht. Ik zou me dus vooral voorbereiden op vermoeide kindjes!

 

Maar vooral: geniet van de vakantie!

kind in zand

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes