4928fi.jpg

Hoe stimuleer je je kind bij hobby’s zonder het te forceren?

10/10/2022

Een gastmama vraagt zich af hoe ze de talenten van haar kinderen kan herkennen. Haar zonen hebben nogal verschillende interesses, en ze weet niet goed hoe ze haar kinderen voldoende kan stimuleren om van verschillende hobby’s te proeven zonder hen te forceren.  Expert Karen Thijs geeft advies.

De vraag van gastmama Charlotte

Hoe herken je de talenten van je kind?  Mijn oudste zoon van 7 is veel bezig met sport en gezondheid. Moet ik hem dan enkel hobby's in de sport laten doen? Wat met tekenles of boekenclub of computerles?

Mijn jongste zoon denkt 23/7 aan tablets en computers en spelconsoles, het andere uur denkt hij aan frietjes… Nochtans kreeg hij dezelfde opvoeding  ;-). Moet hij dan enkel computerles en dergelijke volgen? Ik denk ook niet dat het bijzonder effectief is om hen van alles eens iets te laten proberen?

Met andere woorden, hoe stimuleer ik mijn kind voldoende, en wanneer forceer ik mijn kind?

Antwoord van onze expert Karen Thijs

Beste Charlotte,

Hoe herken je de talenten van je kind?  Ik denk dat dit iets is wat heel wat ouders zich regelmatig afvragen. En toch denk ik dat je dit als ouder eigenlijk het beste zelf weet.  Wat een goed begin kan zijn, is goed naar je kind kijken. Wat doet je kind graag?  Wanneer zie je de ogen van je zoontjes blinken als ze met iets bezig zijn, waarover komen ze vol vuur vertellen na een dag op school?

Wat stimuleer je?  Kinderen hebben de neiging om in eerste instantie dingen uit te proberen die ze in hun eigen omgeving zien. Speelt papa voetbal, dan zullen je zonen sneller geprikkeld worden om dit ook te doen. Maar ook vriendjes, familie of een juf kunnen een inspiratiebron vormen om je kind zijn interesse te prikkelen. Hoe meer activiteiten en vaardigheden je kind om zich heen kan ontdekken, hoe meer kansen het heeft om zijn eigen talent te ontwikkelen. Het kan dus interessant zijn om toch even uit je eigen interessesfeer te stappen en samen op zoek te gaan naar wat leuk kan zijn.

Vrije tijd zou de tijd moeten zijn waarin je ‘vrij’ bent.  Vrij om te doen wat je graag doet.  Voor het ene kind zal dit voetbal, ballet of muziek zijn, voor een ander kind zal dit betekenen dat het gewoon kan buiten spelen, kampen bouwen in de tuin of rustig een boekje lezen.  Dit zijn allemaal goede opties, als je kind zich er goed bij voelt.

Hoe zorg je dat je kind een hobby volhoudt? De meeste muziekscholen en sportclubs bieden een aantal proeflessen aan zodat je kind kan uitproberen of iets hem of haar ligt. Vertel aan je zonen dat oefening, herhaling en doorzettingsvermogen erbij horen als je iets nieuws wil leren.  Geef hen dan ook complimenten voor hun inzet en hun inspanning. Als je hun talent vooral gaat in de verf zetten, zouden ze kunnen denken dat alles vanzelf gaat.  En als je zoon een keertje een baaldag heeft en wil passen, bespreek dit dan.  Misschien kan dat wel voor een keertje of misschien is het net een mooie kans om hem te leren doorzetten?

Ik hoop dat jullie samen op ontdekkingstocht gaan doorheen de talenten van jullie gezin, dat jullie ieders talent ontdekken en elkaar mogen inspireren om jullie vrije tijd samen op een fijne manier door te brengen,

Warme groet,

Karen

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes