6233fi.jpg

3 waarheden over mama’s en sociale media

14/10/2019

Lieve mama, klinkt dit herkenbaar? Je kleintje doet zijn dutje. Jij draait je haar in een slordige dot en neemt even een momentje voor jezelf. Automatisch grijp je naar je telefoon en scrol je door sociale media. Je bekijkt de plaatjes van andere moeders die uitstapjes doen en steeds picture perfect voor de dag komen. Vanuit je ooghoeken zie je het speelgoed dat rondslingert en de vaat op het aanrecht. Je durft nauwelijks een blik in de spiegel werpen en er zit een vlek op je shirt.

De moed zakt je in de schoenen… Het onschuldige scrolmomentje heeft een wrang gevoel bij je nagelaten dat je moeilijk kunt loslaten.

Beste mama, nieuw of ervaren, deze 3 waarheden moet je weten opdat je jouw momentje van rust niet nog een keer door je smartphone laat vergallen.

1. De uitzondering bepaalt de norm niet

Het eerste wat je in je achterhoofd moet houden, is dat sociale media een soort van tunnelvisie creëren. Er wordt voornamelijk goed nieuws getoond. De meest aanwezige groep moeders online is uitermate positief over hun rit op de roze wolk. Een moeder die zich op dat moment in zo’n high bevindt, herken je ook wel eens doordat ze schrijft hoe verliefd ze op haar kindje is. Weet dat deze groep zich aan het uiterste van het spectrum bevindt. Het is de uitzondering, niet de regel.

Cijfers vertellen ons dat voor iedere moeder die op dit moment een picture perfect hoogtepunt beleeft, er ook eentje is die met ernstige mentale en emotionele problemen kampt. De grote grijze groep daartussenin zijn de 3 moeders die vandaag een alledaagse, doorsnee dag beleven. Waarom je hen dan zo weinig ziet en hoort? Wel… Doorgaans verschonen ouders liever snel die ontplofte luier dan dat ze er een foto van maken en grijpen ze liever in bij een driftbui, dan dat ze even live gaan op Instagram. En dat is maar goed ook!

2. Het is een momentopname

Toch hebben we zo’n onverklaarbare adoratie voor de moeder die wordt geprezen voor haar successen. Met argusogen kijken we toe hoe zij de tijd gevonden heeft om haar baby in een weloverwogen outfit en aangepaste setting te fotograferen. Ze gooit er een flatterende filter overheen alsof het niks is en alsof dat nog niet genoeg is, houdt ze schijnbaar voldoende energie over om haar kapsel en make-up tot in de puntjes te verzorgen. Het is prachtig en wij kunnen enkel met open mond van verbazing toekijken.

Lieve moeder, dit zijn momentjes. Geen staat van zijn. Deze moeder die je ziet is fier dat het haar eventjes gelukt is om alle sterren op één lijn te krijgen. Ze is trots dat ze goed voor de dag komt en wil haar tevredenheid met de wereld delen. Laten we haar dit geluk vooral gunnen. Want als moeders weten we allemaal welke uitdaging het werkelijk vormt.

3. Zij is even imperfect als jij

Bovendien kun je de beelden die voorbij razen ook nog eens kritisch leren bekijken. Neem het allemaal met een korreltje zout. Stel jezelf de vraag waarom deze moeder het zo belangrijk vindt om zelfs in de kraamtijd zo perfect voor de dag te komen.

Waarom vindt zij het nodig om zichzelf en haar kind op deze manier te profileren? Wat wil zij bewijzen? Misschien kampt ze met een groot gevoel van onzekerheid? Misschien heeft ze tranen gelaten en ervaarde zij stress om na dertig mislukte foto’s eindelijk dat perfecte beeld te kunnen vastleggen waarop ze zo gehoopt had? Misschien hunkert zij naar bevestiging door te tonen dat ze héél hard haar best doet om de beste moeder te zijn die haar kind zich kan wensen?

Laten we vooral niet oordelen en goed beseffen dat onder elke moeder heel wat lagen schuilgaan die onmogelijk allemaal perfect kunnen zijn.

Meer evenwicht in je social feed

Zelf pleit ik voor een evenwichtiger beeld van het moederschap waarin alle facetten eerlijk getoond mogen worden. In het aantal moeders dat ik volg, probeer ik een zekere verhouding te schetsen. Idealiter is er van de 5 mama’s die ik volg, eentje die houdt van picture perfect, één getuigenis die pijnlijk is, en zijn er drie doodgewone foto’s van volmaakt imperfecte, (on)gewone mama’s die mijn steun krijgen. Is deze verhouding bij jou ver zoek, dan heeft dat ongetwijfeld een sterke invloed op jouw normbesef. In plaats hiervan kun je er bewust voor kiezen om wat meer “gewone” mama’s te gaan volgen.

Graag wil ik concluderen dat sociale media een heel mooi medium kunnen zijn wanneer je ze juist gebruikt. Toch geven ze ons soms een vals gevoel van snel contact te kunnen leggen vanuit onze huiselijke cocon. De uitdaging schuilt erin om meer los te komen van onze telefoon en te gaan praten met échte ouders in de supermarkt of bij de schoolpoort. Deze praatjes zijn ongetwijfeld veel verrijkender dan de fictieve beelden die ze online ophangen. Pas wanneer je zo naar buiten treedt, hoor je heel wat andere verhalen die online minder vaak op de voorgrond treden. Wanneer het goed gaat, ben je trots en dat mag gezien worden. Wanneer het imperfect is, mag dat er ook gewoon zijn. Lieve mama, alles is goed zoals het nu op dit moment is.

 

Tekst: Woordvlinder

Jill

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes