3 x je vaatwasmachine efficiënt gebruiken

Bijna geen enkel ander toestel is zo eenvoudig in gebruik als de vaatwasmachine, zou je denken. En toch blinken die glazen niet altijd zoals je zou willen. Of weet je niet zeker wat er nu in de vaatwasmachine mag en wat niet. Onze huishoudexpert Karin Carlier weet gelukkig wel raad. 

Bijna geen enkel ander toestel is zo eenvoudig in gebruik als de vaatwasmachine, zou je denken. En toch blinken die glazen niet altijd zoals je zou willen of weet je niet zeker wat er nu in de vaatwasmachine mag en wat niet. Onze huishoudexpert Karin Carlier weet gelukkig wel raad. Met de volgende tips gebruik je je vaatwasmachine zo optimaal mogelijk.

1. Hoe onderhoud je een vaatwasmachine?

  • Gebruik 3-in-1-tabletten, die zowel zeep, spoelmiddel als zout bevatten. Verkies je toch poeder, voeg dan ook bij elke wasbeurt spoelmiddel en zout toe.
  • Voor een extra glanzend resultaat, spoel 3 x per week de filter uit.
  • Reinig 3 x per jaar de vaatwasmachine met een speciaal product (bv. Sun…)

2. Wat mag er wel en niet in de vaatwasmachine?

Eigenlijk mag je alles in de vaatwas steken behalve:

  • servies met gouden randjes;
  • beschilderde glazen en borden waarvan de verf niet gefixeerd is;
  • houten plankjes of messen met een houten handvat. (Alle andere soorten messen mogen dus ook in de vaat, je moet ze dan alleen vlugger slijpen.)

Wat met plastic in de vaatwas?

Plastic moet op een minder hoge temperatuur gewassen worden dan glas, porselein, potten en pannen. Fopspenen, tupperware, plastic bekers was je maximaal op 40° (anders gaan ze plakken of vervormen).

Opgelet: Na een beurt in de vaatwasmachine moeten fopspenen en babyflesjes ook nog gesteriliseerd worden voor baby’s tot 6 maanden.

Babyflesjes, borden, bestek, kookpotten, een Tefalpan, koffietassen kunnen 60° en meer verdragen.

Afwassen op 60° en meer zorgt ervoor dat de vaat thermisch ontsmet is. Bovendien zal je machine langer proper blijven en minder last hebben van vieze geurtjes.

Gouden raad van Expert Karin:

Als je niet zeker bent, gebruik je het best een wasprogramma van 40°C. Spoel het meeste vuil af voor je de vaat vult; dit draagt bij tot een goed resultaat.

3. Hoe voorkom je die lelijke kalkcirkels op je glazen?

Een kalkcirkel wijst op slijtage van de glazen door het wasproces van een machine. Dat kun je dus alleen vermijden door de glazen met de hand te wassen. Je steekt dus het best niet je mooiste glazen servies in de vaatwas! Je kunt de kalkaanslag wel verminderen door de glazen niet te warm te wassen en ze meteen uit de vaatwasmachine te halen na de wasbeurt.
 

Gouden raad van expert Karin:
‘Heb je veel glazen met kalkrandjes? Doe ze allemaal in de vaatwasmachine, leg 2 tabletten om kunstgebitten te reinigen in de bestekbak en was op maximaal 40°. Dit helpt echt!’