5 tips om snel en lekker te koken

Elke dag vers koken lijkt wel een onmogelijke opgave. Oma Baas weet er alles van. Haar gouden raad: alles begint in de winkel en met de volgorde van koken. O ja, en die diepvries kun je maar best optimaal gebruiken!

Een paar snelle kooktips van een ervaringsdeskundige

  1. Snel koken begint in de winkel.
  • Zorg voor een boodschappenlijstje en hou je eraan. Anders kom je toch sowieso met veel te veel of veel te weinig van je winkeltocht terug. 
  • Als het allemaal snel moet gaan en je misschien maar 1 keer per week de kans hebt om überhaupt naar de winkel te gaan, dan koop je het best voor 3 dagen vers, voor 3 à 4 dagen diepvries. 
  • Vergeet zeker niet de ‘snelle’ groenten mee te nemen (groenten die gemakkelijk en snel vers klaar te maken zijn) zoals courgette, witlof, champignons, sla en tomaten, bloemkool, broccoli …
  1. Als je weinig tijd hebt, is de volgorde van de dingen bij het koken van groot belang, zodat alles tegelijk klaar is.
  • Als je bijvoorbeeld een ovenschotel wil klaarmaken, laat dan van bij het begin, vooraleer je uit de startblokken springt, de oven voorverwarmen.
  • Als er aardappelen om het menu staan, zet dan je kookpot met water al op nog voor je ze begint te schillen.
  1. Om dagelijks snel eten op tafel te toveren, is een diepvries een must (echt een coole redder in nood!). Ook een microgolf komt zeer goed van pas.

Basics in de diepvries:

  • Kant-en-klaar gemengde soepgroenten.
  • Gemalen kaas, ijscrème, kervel en spinazie in porties.
    Peterselie: koop vers en vries daarna in (zie ons artikel Groenten uit de diepvries: snel & gezond).
  • Groenten die veel werk vragen om klaar te maken en nog lekker zijn na invriezen: boontjes, snijboontjes, spruiten, spinazie, paprika’s …
  • Frieten & kroketten (niet zo gezond, ik weet het, maar wél lekker!)
  • Restjes? Nooit weggooien, maar gewoon invriezen.
  • De weinige vrije momenten in het weekend zijn gelegenheden bij uitstek om wat diepvriesreserves aan te leggen. Een paar klassiekers:
    • soepballetjes (een must)
    • vol-au-vent
    • spaghettisaus
    • Provençaalse saus
    • stoofvlees
  • Het volgende mag regelmatig in je frigo zitten:
    • kant-en-klare bladerdeeg
    • rijstpapjes
    • spek- of hespblokjes
  1. Het volgende zou altijd in je voorraadkast moeten zitten:
  • snelkookrijst (10 minuten)
  • tagliatella of andere deegwaren met korte kooktijd
  1. Denk verder dan 1 maaltijd per dag.

De ene dag besteed je meer aandacht en tijd aan soep – die je voor minstens 2 en misschien zelfs 3 dagen maakt, en kies je voor een eenvoudig hoofdgerecht. De dag erop eet je verder van je soep en heb je meer tijd voor je hoofdgerecht.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees ook ons artikel Groenten uit de diepvries: snel & gezond.