6861fi.jpg

6 redenen waarom ouderschapsverlof een topidee is

8/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Het ene moment heb je een iniemienie baby’tje in je armen, even later zet een kleine wervelwind het huis op zijn kop. En voor je het weet, slaat je kind z’n vleugels uit om te ontdekken wat er buiten het nest ligt. Tijd met je kinderen koester je het liefst zo hard mogelijk. Daar is ouderschapsverlof ideaal voor.

Heel wat mama’s verlengen hun moederschapsrust met enkele weken of maanden ouderschapsverlof. Nog wat extra tijd met dat hummeltje – heerlijk. Maar verschillende mama’s, papa’s of mee-ouders doen het ook als hun kinderen wat ouder zijn. En gelijk hebben ze!

Heb jij al ouderschapsverlof genomen? Doen!

Het zou leuk zijn voor oma’s en opa’s, of meters en peters om extra daagjes door te brengen met hun oogappel, maar ouderschapsverlof is natuurlijk enkel bedoeld voor ouders. En dus álle ouders: de biologische mama of papa, maar ook wie een kindje heeft geadopteerd of erkend, of mee-ouder is. Elke ouder heeft recht op evenveel ouderschapsverlof.

Dat is: 4 maanden verlof per kind, per ouder. En je kan het opnemen tot je kind 12 jaar is. Niet twijfelen, want je doet er je kinderen én jezelf een plezier mee. En wel hierom:

1.    Q-time met de kids

De ultieme reden voor dat ouderschapsverlof: je bloedje(s) van (een) kind(eren). Extra momenten die je samen kan doorbrengen, tijd om mee(r) te helpen met schooltaken of om leuke dingen te beleven. Of euh … om taxichauffeur te spelen voor die drukbezette kids van tegenwoordig, right? Alleszins, tijd voor én met je kiddo(‘s). En wat dacht je van die extra knuffeltijd?

2.    Langer borstvoeding geven

Wil je na je moederschapsverlof borstvoeding blijven geven? Maar zie je er wat tegenop om te kolven terwijl je op het werk bent? Dan is wat meer tijd thuis ideaal om je kindje verder de borst te geven in alle rust en in jullie vertrouwde omgeving. 

3.    Hallo me-time!

Oké, die huiselijke ochtendrush kan je misschien niet ontlopen, maar rond de klok van 9 … wordt alles even stil. Geen geroep, geen getreuzel op de verkeerde momenten, geen klerenwissel net voor je de deur uit moet, geen part 2 van de ochtendspits met een dagelijkse dosis bumperkleven …

Ja, je kan meteen een wasmachine vullen, naar de supermarkt hollen, de rekeningen tussendoor betalen, eten maken voor de komende 3 dagen. Maar je kan nu en dan eens foert zeggen tegen al die ‘moetjes’ en genieten van een uurtje of 3 pure me-time. Je kinderen komen heus niet humeurig thuis, omdat jij met een vriend(in) bent gaan brunchen, een deugddoende sportsessie hebt gevolgd of – hell waarom niet – enkele uren onbereikbaar was in de wellness.

4.    Boodschappen zonder grijpgrage handjes

Elk kind staat te popelen om mee te gaan naar de supermarkt of winkel. Elke ouder doet een klein schietgebedje voor een niet-horrorboodschappentocht. Oogjes die alle ongezonde dingen eerst zien, handjes die álles moeten vastpakken, keeltjes die wagenwijd opgezet worden als de oortjes een ‘neen’ horen, lijfjes die met het nodige drama op de grond liggen of beentjes die je niet kan bijhouden.

De oplossing: ouderschapsverlof. Je kan alleen, hélemaal alleen inkopen doen. Zelf kiezen welke winkelgang je eerst inloopt, ongestoord staan twijfelen over rijst of pasta of allebei, in stilte je kar vullen en op het einde jezelf trakteren op een kleine versnapering. Ja, zet het eigenlijk ook gerust onder me-time. 

5.    Lekker flexibel

Het goede nieuws is dat je niet verplicht bent om die 4 ouderschapsverlof maanden in 1 keer op te nemen. Je kan je het perfect spreiden.

·      Je neemt 4 maanden verlof in 1 keer op.

·      Je werkt 8 maanden halftijds in plaats van voltijds.

·      Je werkt 20 maanden 4/5.

·      Nieuw sinds 1 juni 2019: je vermindert je prestaties met 1/10 gedurende 40 maanden – wel mét akkoord van je werkgever.

Extra hoera: je kan het verlof ook opsplitsen in kortere periodes, afzonderlijke maanden dus. Als je werknemer akkoord gaat, kan dat bij voltijds of halftijds verlof zelfs nog op een flexibelere manier dan de klassieke.

En driewerf hoera: je kan overstappen van de ene vorm van ouderschapsverlof naar een andere, behalve in het onderwijs – sorry, juffen en meesters L.

6.    Meer vakantie samen

Dat je je ouderschapsverlof kan opsplitsen in kortere periodes komt supergoed uit tijdens de grote vakantie, toch? Je niet suf piekeren over opvang voor die bengels, maar gewoon samen genieten van de zomermaanden. Maar … een kampje hier en daar kan nog hé. Dan heb jij gewoon een weekje zomerse me-time.

Goed om weten

·      Kan je baas weigeren als je ouderschapsverlof vraagt?

Neen, eigenlijk niet. Het is je recht als werknemer. Je moet je werkgever natuurlijk wel op de hoogte brengen van je aanvraag, zo’n 2 tot 3 maanden voor je het verlof wil starten. Hoe? De aanvraag zelf regel je via de RVA. Je brengt je werkgever schriftelijk op de hoogte via een aangetekende brief of eentje die laat ondertekenen voor ontvangst als je hem persoonlijk afgeeft.

Een kleine ‘maar’: je werkgever kan je ouderschapsverlof uitstellen – maximaal 6 maanden – als daar echt een geldige reden voor is. En als je in de privésector werkt of bij een lokaal/provinciaal bestuur, geldt er een extra voorwaarde als je het wil aanvragen. Je moet dan in de laatste 15 maanden vóór je aanvraag 12 maanden onder contract gewerkt hebben.

Een extra pluspunt: tijdens je ouderschapsverlof ben je beschermd tegen ontslag. Vanaf de datum van je aanvraag tot 3 maanden na het einde van het verlof.

·      Niet werken, geen centen?

Gelukkig niet. Je krijgt een vervangingsinkomen van de RVA. Dat is forfaitair bepaald, met ander woorden: het hangt niet af van je loon. Een handige tool om te weten hoeveel je ontvangt, is Break@work.

Nog vragen over het ouderschapsverlof of andere verloven? Wil je zeker zijn dat je niets uit het oog verloren bent? Download de whitepaper ‘Stap voor stap, van zwanger- tot ouderschap’ van Parentia.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket (kinderbijslagfonds). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket