6165fi.jpg

8 dingen die ik heb geleerd in mijn eerste jaar als mama

5/09/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Je denkt dat je het weet. Je hoopt dat je het weet, wat dat met jou zal doen, mama worden. Of hoe dat eerste jaar als mama zal verlopen. Spoiler alert: je kan het onmogelijk weten, zo heb ik ondervonden… Maar, een voorbereide mama, is er … twee waard! En dus deel ik graag mijn ervaringen.

In dat eerste jaar ging er een totaal nieuwe wereld voor me open. En ik heb ongelooflijk veel bijgeleerd. Deze 8 dingen bijvoorbeeld!

1. Dat je, van zodra je mama bent, ongelofelijk trots bent op je spruit.

Ik zou dat niet doen. Nee hoor! En toch doe ik het:  vrienden, familie, collega’s, baas … bedelven met babyspam. Met plezier. Want jawel: dat prachtige snoetje, dat heb IK gemaakt!

Bovendien kan ik het niet laten om te pas en te onpas commentaren te geven als: ‘Hij is echt ongelofelijk slim! Hij kijkt mij zo pienter aan.’. Of: ‘Ze eet zo goed! De vroedvrouw zegt dat ze dat bijna nooit tegenkomt.’ Het is gewoon sterker dan mezelf…

2. Dat er vier constanten zijn in elke dag:

  1. Kaka: ‘Heeft hij al kaka gedaan vandaag?’ ‘Was het een goeie kaka?’
  2. Pipi: ‘Het is weer een flinke pipipamper hoor! ‘Oh nee, hij heeft weer pipi op mij gedaan!’ ‘De pipi is uitgelopen’.
  3. Huilbuien: ‘Maar schat toch, geef haar maar eventjes aan mij, en ga eventjes bijslapen.’ Ah, en de baby huilt ook natuurlijk!  ;-)
  4. Koffie. Veel koffie. Die meestal koud wordt wegens te druk bezig.   

snoetenpoetsers

3. Dat snoetenpoetsers de briljantste uitvinding van de eeuw zijn.

Iets dat je best altijd op zak hebt … mega handig! Je kan dat dus werkelijk voor HEEL VEEL gebruiken. Je kan er het gezichtje en handjes van je baby mee proper maken, maar ook: de tafel, de etensrestjes op de vloer, je sneakers, …  Én die doekjes ruiken nog eens superlekker ook.

4. Dat je niet te veel naar de – goedbedoelde – tips en opmerkingen van anderen moet luisteren.

Jawel, zelfs al ben je voor de eerste keer mama en misschien nog niet zo ervaren in de job … vertrouw op jezelf. Had ik veel eerder moeten doen :-).  Ben je ongerust? Bel hulp. Wil je liefst geen bezoek die dag? Laat weten dat het geen goed moment is. Heb je nood aan me-time? Zorg dat je die krijgt! Jij bent de baas!

advies

luiers

5. Dat het cliché waar is: een kind kost een huis. Wat zeg ik: een villa!

Ik spreek voor mezelf, maar sinds de geboorte van mijn kleintje lijk ik overal babywinkels te spotten. Offline en online. Een mens zou zich dus werkelijk arm kunnen kopen aan kledij, speelgoed, decoratie etc. Om nog over de lading luiers te zwijgen! Een tip: je kan echt flink besparen door voor de luiers van Bebino (bij ALDI) te kiezen. Ze zijn een pak goedkoper EN komen zeer goed uit alle testen (oa. Test Aankoop!): urenlang lekveilig en zacht voor de billetjes :-).

6. Dat moe zijn een heeel andere betekenis heeft gekregen.

22u. is het nieuwe middernacht. Wat zeg ik: 20 u. is het nieuwe middernacht. Ik ben gewoon keimoe, en zou op elk moment in slaap kunnen vallen. En mogelijks heeft dat wat effect op mijn hersenactiviteiten mijn vermogen tot functioneren. Het kan bijgevolg al eens gebeuren dat ik mijn autosleutels in de koelkast leg. Maar kijk, koude koffie helpt! 

En wat ook helpt – not kidding - hulp vragen! Mijn ouders en schoonouders wilden toch dolgraag oma en opa worden? Wel: die bloedjes van kleinkinderen komen maar al te graag eens bij hen logeren ;-).

vermoeidheid

7. Dat principes er zijn om te laten varen.

Ik was van plan elke dag verse groente-en fruitpap te maken. Super, maar niet altijd haalbaar, heb ik gemerkt. En weet je wat? Een potje Compotine kan ook perfect. Heel handig, die potjes smaken ook lekker, en ze zitten evengoed boordevol vitamientjes!

8. Dat er niets mooier is dan mama te zijn.

Er bestaat niets zo onvoorwaardelijk en diep als de liefde die je voelt voor je kindje. Het lijkt soms of je hart voor een stukje buiten je lichaam klopt. Dat maakt je kwetsbaar, maar vooral: zo volledig. Je ziet ze graag, tot de maan en terug. En nog veel verder …  

TIP: Een gratis ‘baby bag’ voor alle mama’s!

Het eerste jaar als mama is er dus gegarandeerd eentje vol luiers, pipi, kaka, vuile snoetjes en natte billetjes. Ongelofelijk hoeveel luiers, billendoekjes en snoetenpoetsers je die eerste maanden zal aanslepen!

Om je al een beetje op weg te helpen, kan je vanaf 9 september bij ALDI gratis een ‘Baby Bag’ afhalen. Echt doen. Het duurste is niet altijd het beste, integendeel. De luiers van ALDI werden door Test Aankoop gewaardeerd als ‘beste koop’. En hoe minder geld een mens aan luiers en dergelijke moet besteden, hoe meer geld er overblijft voor die Instagram-proof kinderkamer en garderobe ;-)! 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Aldi. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.