mama kijkt verdrietig weg van baby op ververstafel

Sinds ik mama ben, ben ik veel emotioneler. Is dat normaal?

22/05/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- Half of her brain is her beauty. -

HELAAS IS HET NORMAAL EN NOG ERGER: HET GAAT NOOIT MEER WEG. Nog niet zo heel lang geleden zijn neurologen begonnen met het onderzoeken van de hersenen van vrouwen tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Ik zeg altijd dat moeder worden, raakt aan je identiteit maar het doet ook iets met je hersenen.

Hormonsters

Misschien ben je het, nu je bevallen bent, alweer vergeten maar tijdens de zwangerschap gaan je hormonen alle kanten uit. Je kunt beginnen te huilen voor het minste en je lontje is korter dan kort. Anderzijds kun je je ook eindeloos gelukkig voelen en zweven boven de grond.

Door onderzoek werd nu ontdekt dat er meer activiteit is in de hersenen in die gebieden waar emoties, sociale interactie en empathie plaatsvinden. Dat komt doordat er veel hormonen vrijkomen in de hersenen als je zwanger bent. Deze hormonen zijn noodzakelijk want zij zorgen ervoor dat je als moeder afgestemd raakt op je baby.

Na de bevalling

De amygdala is een amandelvormige kern in de hersenen die verbanden legt tussen de informatie van de verschillende zintuigen en die koppelt aan emoties. De amygdala stuurt dus verschillende emoties aan zoals angst, blijdschap, verdriet e.a.

We zien dat de amygdala bij vrouwen in de eerste maanden na de bevalling groeit. Hoe groter de amygdala, hoe sterker de emotionele reacties. Dit is biologisch natuurlijk heel interessant en noodzakelijk, want hierdoor word je als moeder ontvankelijker voor de behoeften van je kindje. De mooie mix van hormonen zorgt er ook voor dat je werkelijk iets gaat doen met die behoeften.

Wanneer je naar je kindje kijkt, gaat er een deeltje in de hersenen oplichten (nucleus accumbens) dat verantwoordelijk is voor verlangen en passie. Al deze neuronen hebben impact op hoe jij met je kindje praat en wat je daarbij voelt. Indien de amygdala niet helemaal doet wat hij zou moeten doen, dan wordt de kans op een post-partumdepressie groter.

Eerste kindje

Het goede nieuws is dat dit niet per kind verergert. Uit onderzoeken blijkt dat de hersenen het sterkst veranderen bij een eerste kind. De amygdala blijft dus niet uitzetten. Dit verklaart ook waarom het vooral bij het eerste kindje is dat vrouwen hun emotioneel evenwicht verliezen. Alles komt veel heftiger binnen en dat is even wennen.

Emotionele vod

Het is door de veranderingen in de hersenen dat je er heel wat gevoeliger bij gaat lopen. Vanaf nu laten de reclamespotjes met baby’s je niet meer onberoerd, vind je het ontroerend als je baby voor de eerste keer omrolt en houd je het niet droog als je kleuter op het podium kruipt. Het wereldleed komt harder binnen, huilende kinderen raken je in je hart en gevoelens zijn wat meer uitvergroot dan voordien.

Een moeder zei me ooit dat ze zichzelf een ‘emotionele vod’ vond. ‘Een hele mooie vod dan toch!’ repliceerde ik. Want uiteindelijk maakt het je als vrouw ook een pak kwetsbaarder en gevoeliger, en wat is er daar uiteindelijk mis mee?

Onthoud:

  • Je hersenen zijn ook zwanger.
  • De verandering in je hersenen is definitief.
  • Je wordt emotioneler als je kinderen krijgt en daar kun je maar beter aan wennen.

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

Meer info vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes