7638fi.jpg

Moedig: Amy Schumer laat baarmoeder en appendix verwijderen na endometriose

22/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

De Amerikaanse actrice en comedienne Amy Schumer neemt nooit een blad voor de mond. Ze is altijd doodeerlijk en open over het moederschap en wat daar allemaal bij komt kijken. En vooral over hoe een moederlichaam echt is. Zo laat ze haar volgers op Instagram nu ook zien wat het is om endometriose te hebben. Bij haar was de ziekte zo erg dat ze haar baarmoeder en blindedarm moest laten verwijderen.

Geen gewone menstruatiepijn

Amy Schumer herstelt van een operatie voor endometriose. Dat is een ziekte waarbij cellen van je baarmoederslijmvlies gaan woekeren in de buikholte. En dat veroorzaakt veel pijn.

Bovendien is het een aandoening die vaak niet of laat wordt ontdekt, terwijl ze wel kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. De klachten worden dikwijls niet gezien als endometriose, maar als 'gewone' menstruatiepijn. Daardoor worden vrouwen niet meteen juist behandeld. Soms is een operatie de enige oplossing.

Taboe doorbreken

Zo ook bij Amy Schumer dus. Met foto's en een filmpje op Instagram laat ze weten dat haar baarmoeder en blindedarm weggehaald werden. "Het is de ochtend na mijn operatie voor endometriose en mijn baarmoeder is eruit. De dokter vond 30 plaatsen die aangetast waren door endometriose en die hij weggehaald heeft. Hij verwijderde ook mijn appendix (blindedarm), omdat de endometriose die aangevallen had. Er was heel, heel veel bloed in mijn baarmoeder. Alles doet pijn, en ik heb last van luchtkrampen in mijn buik."

Met haar getuigenis wil Schumer vooral meer aandacht op het probleem van endometriose richten. En het taboe dat er nog altijd over bestaat doorbreken. Zelf denkt ze dat deze operatie haar leven gaat veranderen. "Ik ben erg hoopvol en ben blij dat ik dit heb gedaan", zegt ze. 

Amy Schumer na operatie voor endometriose

Ook Lena Dunham

Schumer vertelde eerder al over haar strijd met endometriose. Ze is trouwens niet de enige Amerikaanse actrice die openlijk de ziekte aankaart. Ook 'Girls'-actrice Lena Dunham liet haar baarmoeder verwijderen na 10 jaar ondraaglijke pijn als gevolg van endometriose. En ook zij postte erover op haar sociale media om het probleem bespreekbaar te maken.