6204fi.jpg

8 tips van een budgetgerichte mama om te besparen

30/09/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Kindjes, ze zijn zo lief. En een gezin is iets om trots op te zijn. Maar … al dat moois geef je niet gratis te eten. En die leuke outfits komen niet uit de lucht gevallen. Op de ververstafel staat ook het een en het ander. Om maar te zwijgen van al dat speelgoed. Toch kan je hier en daar een centje uitsparen als je het slim aanpakt. Enkele tips van een budgetgerichte mama!

 1. Maak een boodschappenlijstje
  De verleiding van snoep en koekjes, nieuwigheden – dat yoghurtsmaakje heb ik nog niet gehad bij mijn biomuesli … – en fijne hebbedingetjes is groter dan je denkt. Maak voor je naar de winkel trekt een lijstje met wat je echt nodig hebt. En houd je eraan, hoe moeilijk het ook is.
  Tip: ga niet op winkelronde met een lege maag!
 2. Laat kinderen thuis
  Gezellig met z’n allen boodschappen doen? Ahum, is het echt zo gezellig om 3 paar ogen nodig te hebben om die grijpgrage handjes in de gaten te houden? Of om de hele tijd te weerstaan aan gejengel of puppyoogjes om die o zo lekkere, leuke dingen ook in de winkelkar te gooien?Nope, winkelen is iets voor me, myself and I. :-) Zoniet kom je aan de kassa voor onaangename verrassingen te staan. Bovendien loop je gegarandeerd een halfuur langer door de winkelgangen dan gepland en zie je je stressniveau waarschijnlijk ver in het rood schieten. Dus winkelen tijdens de lunchpauze of terwijl papa of oma en opa voor topentertainment zorgen: yes please!
 3. Duur is niet per se beter
  Huismerken zijn even goed en soms zelf beter dan de bekende merken. Het is niet omdat je er meer geld tegenaan gooit, dat iets langer meegaat, lekkerder smaakt of beter werkt. Neem de tijd om de prijzen te vergelijken. Zo kwam ik tot de vaststelling dat de babyproducten van Bebino (luiers, verzorgingsdoekjes en snoetenpoetsers) een voordelige aanwinst zijn. Aanradertje!
 4. Kopen in het seizoen? Doen!
  Aardbeien inslaan in de winter? No Go. Niet alleen vergroot je ecologische voetafdruk aanzienlijk, je portefeuille zal het ook voelen. Ga voor seizoensfruit en -groenten. Die zijn niet alleen het voordeligst in prijs, maar smaken ook nog eens het beste.
 5. Koop vers
  Verse producten zijn niet alleen gezonder, ze blijven vaak ook langer goed. Neem nu sla bijvoorbeeld. Een geopende zak voorverpakte sla bederft sneller dan een verse krop. Zien de blaadjes er wat minder fris uit? Draai ze gewoon in de soep. Gebruiken en hergebruiken: no waste! Check het aanbod bij ALDI bijvoorbeeld maar eens: keuze te over aan verse producten.
 6. Snelverkoop
  Hou je ogen open voor producten in snelverkoop. Misschien zit er iets tussen voor het avondeten? Daar kan je echt zaakjes mee doen!
 7. Neem je lunch mee van thuis
  Elke dag om zo’n belegd broodje gaan? Je doet er je lijn geen plezier mee. Het enige wat dunner zal worden is je portemonnee. Zelfs al pak je het gezond aan en kies je een slaatje, dan komt het toch een pak goedkoper uit als je je eigen lunch meeneemt. Boterhammetjes de ene dag, een frisse zelfgemaakte salade of wrap de andere. Inspiratie nodig? Kijk snel even hier voor enkele leuke receptjes!
 8. Koop (en verkoop) tweedehands
  Hoe lang draagt je baby dezelfde kleertjes? Voor je het weet is dat kleintje eruit gegroeid. En aan de outfits scheelt niets. Waarom de garderobe van je kinderen niet aanvullen met tweedehands spullen? Of de verzameling speelgoed, accessoires … Op Facebook vind je tal van groepen waar mama’s en papa’s spulletjes in perfecte staat aanbieden. Of zoek eens op het internet naar tweedhandsbeurzen, er zijn er veel. En houd je zelf niet in om kinderzaken te koop aan te bieden: een makkelijk extra centje! :-)

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Aldi. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.