3908fi.jpg

8 vragen aan een hoogzwangere mama: Evy Gruyaert

21/06/2016

Evy Gruyaert kan elk moment voor de tweede keer mama worden - en als we haar Facebookpagina mogen geloven mag de baby liever gisteren dan vandaag komen ;-) Voor het zover is, stelden we haar nog acht dringende vragen aan een hoogzwangere mama! 

1. Hoe voel je je nu?

Goed eigenlijk, maar het voelt in deze drie laatste weken voor de bevalling wel alsof mijn buik op ontploffen staat. Ik was compleet vergeten hoe elastisch buikvel is :-) en gelukkig maar. Ik merk wel dat 'k beperkter ben in mijn fysieke activiteiten, dingen van de vloer oprapen, je schoenen aandoen, die skinny broekspijpen uittrekken, ons zoontje van 3,5 opheffen als die geknuffeld wil worden , etc: het gaat allemaal nét iets trager of soms zelf even niet en voor een independent woman is dat lastig :-) 

2. Wat was je vergeten over je eerste zwangerschap?

Dat je op het einde een keer of drie uit je bed moet 's nachts zelfs zonder krijsende baby, maar puur voor die 'krijsende blaas' waar de baby wellicht trampoline op staat te springen :-)

En dat je daardoor al voor de bevalling moe bent door minder diepe nachtrust én dat je minder adem hebt naar het einde toe, omdat de baby nog zo hoog zit en best veel plaats in neemt in je buik. 

En dat 'k ipv minder last heb van migraine net méér last heb en mijn normale medicatie niet kan nemen dus door de bittere pil heen moet... ook deze keer tot aan de 5de maand zééééér vaak migraine gehad, beetje de hel toch wel!

3. Wat had je graag gehad dat iemand je had verteld over bevallen en kinderen krijgen?

Oei, zoveel zaken eigenlijk... Niemand had mij bij de eerste bevalling ingelicht over die fameuze babyblues en dat dat normaal is, dat je bij alles wat je ziet of hoort, de tranen in je ogen krijgt of weent, maar dat dat ook weer over gaat -thank god! 

Dat er zoiets als naweeën bestaat, dat het in het begin gewoon echt lastig is om zeer weinig te slapen en dat je leven even echt wel op z'n kop staat, vooraleer je een nieuw evenwicht hebt gevonden op allerlei vlakken

Dat die buik niet meteen wonderbaarlijk verdwijnt als sneeuw voor de zon binnen de week, maar dat dat wel even kan duren voor je lichaam op z'n plooi is...

En ook dat er best een hele administratieve rompslomp komt kijken bij bevallen en de geboorte... aanvragen van moederschapsrust, premies, kraamzorg en -hulp, vroedvrouw regelen, etc.. daar kruipt best veel energie in en zou soms wel wat makkelijker kunnen volgens mijn bescheiden mening.

4. Wat vind je de grootste uitdaging momenteel?

De doopsuikers en babykamer tijdig af krijgen :-) Ik merk dat je er bij een tweede toch iets nonchalanter mee omgaat en iets later in gang schiet :-)

5. Hoe bereid je grote broer voor?

Ik heb een boekje gekocht over 'grote broer worden' en lees hem regelmatig voor uit dat boekje, ik laat hem ook voelen aan de buik, hij geeft al 's een kusje aan de baby in de buik, en we vertellen hem er sowieso wel over... 

6. Hoe lang blijf je thuis na de bevalling? En hoe kijk je uit naar de eerste babyweken?

Ik ben zelfstandige dus super lang kan ik niet thuisblijven, er moet brood op de plank komen. Als zelfstandige krijg je maximum 8 weken moederschapsrustuitkering, je kan dus geen 3 maanden betaald thuis blijven zoals werknemers wel kunnen.

Anderzijds wil ik ook niet té vroeg in gang schieten, omdat ik me nog levendig herinner van vorige keer dat die eerste weken zeer vermoeiend zijn én wil ik ook tussen de vermoeidheid door een beetje proberen genieten van dat prille moederschap!

7. Hoe ga je de balans werk/familie aanpakken?

Eerlijk gezegd: daar maak ik me wel wat zorgen over. Hoe gaan we dat doen: twee kleine kids, een drukke job met onregelmatige uren, dagelijkse files en familie die te ver woont om last minute te kunnen inspringen als we er niet tijdig geraken, aan de opvang of school...

Maar goed, het lukt bij anderen wel, dus bij ons ook zeker? We hebben al een goeie opvang gevonden voor ons tweede kindje, heel dicht bij waar ons zoontje naar school gaat: praktisch want twee vliegen in één klap wegens dichtbij elkaar én in de opvang kan je niet alleen terecht voor opvang van baby's maar ook schoolgaande jeugd kan er voor en na de schooluren terecht voor opvang, tot 12 jaar... handig die boel! En meer van dattem zou 'k zeggen!

8. Heb je een gouden tip voor alle kersverse of nog zwangere mama's?

Ga er niet van uit dat zwanger zijn/een geboorte/ een kersverse baby in huis hebben alleen maar rozengeur en maneschijn is. Het is inderdaad heel bijzonder en speciaal, maar het is tegelijk ook afzien die eerste weken, soms maanden, maar in the end komt het altijd goed :-) Ook jij zal je nieuwe evenwicht op allerlei vlakken wel vinden... maar wees realistisch!

copyright foto Evy: Kris Van de Sande

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes