3775fi.jpg

Advies voor kersverse ouders: "Nee, je hoeft niet van elk moment te genieten"

12/05/2021

Als kersverse mama van mijn zoon overheerste maar één gedachte: "Maar wat is het juiste?!" Ik wist wel dat er verschillende manieren bestonden om een baby op te voeden, maar ik wilde het juist doen. De juiste beslissing nemen, zoals wel wakker maken om te voeden voor we ergens naartoe trokken of net niet? 

Wisselen van methode en eens iets anders proberen of volhouden? Ik had alleen maar vragen. Ik was, zoals zovelen, onzeker. Maar ik had één voordeel: ik wist al van mezelf dat ik geen babymens was. Ik verwachtte niks van deze babyperiode, en al zeker niet, zoals iedereen maar bleef herhalen, dat ik ervan zou genieten. 

Gelukkig maar, of ik had er nog een probleem bijgehad. Maar voor anderen ligt het anders: zij denken wel dat ze gaan genieten. En dan voelen ze zich slecht omdat dat niet gebeurt. Daarom was ik blij om deze blog van Sarah Turner 'The Unmumsy Mum' te lezen met drie tips voor kersverse ouders. Om te beginnen: "Nee, je bent niet verplicht om élk moment te koesteren."

De realiteit is niet altijd roze

"Het is waar dat dit een tijd is die niet terugkeert. En dat ze snel evolueren. Maar dat wil niet zeggen dat werkelijk elk moment de moeite waard is", argumenteert ze. 

"Niemand koestert élk moment. Sommige zijn hemels, andere ... niet bepaald."

Sterker nog: het is oké om dat toe te geven. Luidop te zeggen. Het maakt jou geen slechte mama, het betekent dat je met je voeten in de realiteit staat. En dat je jezelf niet afmeet aan de onmogelijke standaard om 'altijd alles leuk te vinden'. De waarheid is: daar ben je soms gewoon te moe voor! 

Nog twee tips

"Het is ook geen schande om hulp te vragen. Integendeel: het is een teken van sterkte. Worstelen en dat toegeven, betekent dat je vastbesloten bent om je baby het beste te geven. Ook al betekent dat soms dat jij dat niet bent."

Niemand kan het echt alleen, tenzij je zo'n baby hebt die van in het begin doorslaapt, nooit weent, zichzelf tevreden houdt en nooit ziek wordt. En het is zeker niet omdat jij de mama bent, dat je alles moet doen. Zelfs niet de meerderheid - of toch niet altijd. Bel de mensen die aanbieden om te helpen, en doe jezelf een plezier: ga slapen, een wandeling maken, zonder baby naar de supermarkt, naar de kapper... whatever you need. Het beste is nog dat dit jou meer energie heeft voor de baby. 

En tot slot: "Geloof de mensen die zeggen dat het het allemaal waard is. Ook al wil je ze op dat moment slaan. Geloof ze gewoon."

Het wil natuurlijk niet zeggen dat er geen moeilijke momenten meer zullen zijn, pijnlijke situaties of donkere dagen. Maar er komen nog vele magische momenten aan ook. Want dat is het grootste geheim van ouderschap: alles gaat voorbij, elke fase kent zijn einde - ook als je die nog niet kan zien!

 

Geïnspireerd op de blog 'The Unmumsy mum'.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes