3068fi.jpg

Als ik ooit eens vijf minuten tijd had...

22/02/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama zijn en tijd maken voor jezelf, het matcht gewoon niet. Tot vervelens toe werd ik ervoor gewaarschuwd voor onze tweeling geboren was: ‘Wacht maar, je gaat handen tekort hebben’, of ‘Je gaat nog heimwee krijgen naar die onbezorgde tijd.’ Voor mij, als aanstaande mama in de zevende hemel, was het allemaal blablabla.

Mijn standaard antwoord luidde steevast: ‘Ik weet het, maar we kijken uit naar al die mooie momenten en we zien wel hoe de praktische kant uitdraait.’ 

Neem wat tijd voor jezelf? Snik?

Het besef was er wel, min of meer, maar who cares als je wist dat er binnenkort twee van die schattige baby’s in je armen zouden liggen, smakgeluidjes zouden maken en je in zwijm zouden doen vallen, alleen al van die heerlijke babygeur?

We zijn nu bijna 2,5 jaar verder en we hebben alle eerder genoemde heerlijkheden en meer mogen meemaken, maar dat van die handen tekort hebben en heimwee naar onbezorgde tijden is jammer genoeg ook waarheid geworden. Natuurlijk wist ik dat ons luilekkerleventje voorgoed zou voorbij zijn en natuurlijk besefte ik wel dat 'bezorgd zijn om' niet meer zou betekenen: 'Mijn fles haarlak is leeg en net vanavond gaat dé party van het jaar door! Neeeeeee!' Maar dat het goedbedoelde advies 'neem eens wat meer tijd voor jezelf' me een krop in de keel bezorgde, nee, dat had ik niet ingecalculeerd.

De wondere wereld van de dutjes

Gelukkig plezieren de kinderen mij nog met een namiddagdutje en behalve opruimen, opruimen en wel ja: opruimen, verplicht ik mezelf om dan af en toe een me, myself and I – momentje in te lassen. Ook ’s avonds, na het bedtijdritueel, opent zich opnieuw een wereld van volwassenheid en als de opruimgoden me goed gezind zijn een wereld van tijd, tijd voor mezelf. Concreet betekent dat:

  • Eens niet met natte haren gaan slapen, maar ze föhnen en als het even kan, ook met de stijltang erdoor glijden.
  • Mijn wenkbrauwen epileren. Pijnlijk maar hey, ik klaag niet, want ik heb tijd! Tijd voor mezelf!
  • 'Grey' lezen, verder geen commentaar.
  • Me verdiepen in de sociale media (lees: elke foto die op Facebook of Instagram verschijnt, grondig bestuderen en online artikels effectief lézen en niet vluchtig over de titel heen scrollen)
  • Naar een aflevering van 'Scandal' kijken en stiekem hopen dat er nog een tweede aflevering geprogrammeerd staat op de digibox.
  • Schrijven voor mijn blog, maar ook andere blogs lezen en eens zuchten van opluchting dat ik niet de enige ben.
  • Plannen! Het liefst in een echte Filofax-agenda vol kleurtjes en stickers en bladwijzers à la Erin Condren (www.erincondren.com)

Misschien wat meer genieten?

'Tijd voor jezelf' staat in weinig mamawoordenboeken. Een idee: misschien moeten we eens wat meer tijd voor onszelf én de kinderen inplannen.

Laat de dochter je haren eens föhnen, plezier gegarandeerd! Of overloop met je zoon de tijdlijn van je Facebookpagina. Hij zal ook wel geïnteresseerd zijn in leuke kiekjes van je vriendinnen op reis, de mijne is dat toch. Misschien moeten we ons niet blindstaren op handen die we tekort komen en heimwee naar vroeger, maar moeten we genieten! Genieten van, in mijn geval, twee schatten van kleuters op mijn schoot, smakgeluidjes (ja nog steeds van toepassing) en de geur van mijn baby’s (die vergeet ik never nooit meer).

 

Gastmama Elvira

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes