Als je wens voor een tweede kindje niet vervuld wordt...
De vraag van gastmama L
Ik was de artikeltjes wat aan het overlopen maar zag nergens een artikel over wat als een tweede kindje niet lukt. Er wordt heel vaak geschreven over mensen die hun kinderwens niet vervuld zien gaan. Maar wat als je al een perfect kindje hebt en er door medische redenen geen tweede kindje meer kan komen?
Hoe ga je dan om met het aanvaarden dat je kinderwens voor een tweede niet vervuld zal worden? Hoe kan je ten opzichte van je eerste kind geen schuldgevoel hebben dat je het hebt opgegeven om hem/haar een broertje of zusje te schenken? Hoe zorg je er dan ook voor dat je het eerste kind niet te veel aandacht geeft om te compenseren dat er geen tweede kindje is?
Hoe kan je reageren als de mensen zeggen: 'Je hebt toch al een gezond kind?' Of: 'Wanneer komt het tweede?' (Want deze vragen liggen meestal wel gevoelig en doen wel pijn...)
Antwoord van onze expert Shanti Van Genechten
Mensen die worstelen met een onvervulde kinderwens, noemen we wensouders. Hun situatie kan heel verschillend zijn: er zijn diverse medische problemen, er zijn mensen die de ontgoocheling van een zwangerschapsverlies ervaren, er zijn mensen die een eerst kindje krijgen maar daarna omwille van bepaalde redenen niet hun gedroomde gezin kunnen stichten. Al deze wensouders hebben iets gemeenschappelijks, hun pijn is onzichtbaar.
Onzichtbaar rouwproces
Wanneer je droomde van een gezin met twee kindjes of meer en het broertje of zusje er maar niet wil komen, kan je in een onzichtbaar rouwproces in deze maatschappij belanden. Waarom? Omdat de buitenwereld je zegt: 'Je hebt toch al een kindje, wees blij.' Maar deze woorden komen niet overeen met hetgeen je ervaart, je gevoelens. Je had een droombeeld voor ogen omtrent je verlangens naar het stichten van een eigen gezin. Door medische omstandigheden kan dit heel bruusk doorprikt worden. Net omdat je geen keuze hebt gehad is dit heel erg pijnlijk. Dit alles kan aanvoelen als een verlieservaring.
Schuldgevoelens ervaren naar het kindje dat er al is in het huidige gezin, verdriet en leegte zijn normale emoties. Het is belangrijk dat je een manier vindt om met je gevoelens aan de slag te gaan. Dat kan bijvoorbeeld in professioneel gemodereerde praatgroepen, of door individuele gesprekken, eventueel gecombineerd met verschillende werkvormen. Een rouwproces gaat nooit voorbij, maar het kan wel een plaats krijgen in je leven. Probeer in een veilig milieu op zoek te gaan naar wat voor jou zingevend is naast je huidige levenssituatie, maar neem eerst voldoende tijd om alles een plaats te geven. En tot slot: blijf erover praten binnen het gezin, ook met de huidige kinderen (zie Emma wil een broertje).
Een oefening rond secundaire ongewilde kinderloosheid:
Het leek erg "stom", een brief schrijven naar je gewenste kinderen, een herinneringsdoosje maken. Maar het is zo ontzettend helend!
Je verborgen geheim mag plots bestaan.
Mijn wens heeft nu een eigen doosje, mijn wens schreef ik een brief van mama, mijn wens is nu een poppetje op de kast...mijn wens heeft nu een eigen plekje.
Dorien, moeder van Milo en wensmoeder van ….
Kinderboek: Emma wil een broertje
Een grappig en ontroerend prentenboek over Emma die enig kind is. Ze wil net als haar vriendin Leyla een broertje en ze doet er alles aan om dat voor elkaar te krijgen! Maar stilaan leert ze dat het niet altijd zo eenvoudig is ... En dat je dan andere oplossingen moet zoeken!
In samenwerking met Kinderwens vzw, een organisatie die begeleiding en ondersteuning biedt aan mensen met een onvervulde kinderwens en aan mensen die een zwangerschapsverlies meemaakten.
Shanti Van Genechten
Oprichtingsdirecteur Kinderwens vzw
Auteur Kinderwens, van kwetsbaarheid naar kracht
www.kinderwens.org