3709fi.jpg

Baby’s in dozen: het Finse idee verovert de wereld

12/04/2016

Is het geen geweldig idee: een knusse doos in frisse kleurtjes voor je pasgeboren baby om in te slapen? Een babybed is veel te groot, zelfs in een wieg vind je ze haast niet terug, maar die doos? Perfect! Bovendien is het gemakkelijk verplaatsbaar (van je slaapkamer, naar de zetel, naar de keuken van je moeder) en heel beschut.

Is het geen geweldig idee: een knusse doos in frisse kleurtjes en een warm dekentje voor je pasgeboren baby om in te slapen? Een babybed is veel te groot, zelfs in een wieg vind je ze haast niet terug, maar die doos? Perfect! Bovendien is het gemakkelijk verplaatsbaar (van je slaapkamer, naar de zetel, naar de keuken van je moeder) en heel beschut.

Het idee komt uit Finland, waar elke aanstaande ouder ongeacht stand, rang of inkomen een babydoos krijgt van de overheid. Stel je er vooral geen roze doos-toestanden bij voor, want de Finse babydoos is te eerste een pak groter en ten tweede enkel gevuld met nuttige dingen, zoals body’s, bavetjes, luiers, een slaapzak, een sneeuwpak, een buitenpak, een tuutje, een thermometer, badproducten, wat dekentjes en een kleine matras. Zo heb je meteen een eerste bedje voor de baby, en een dat je gemakkelijk kan meenemen ook. (Bekijk hier de inhoud van de doos)

Verschillende initatieven

Sinds het idee drie jaar geleden wereldwijd aandacht kreeg, zijn verschillende bedrijven begonnen met het verdelen van gelijkaardige dozen, al dan niet afgestemd op de lokale markt, zo rapporteert de BBC. In Zuid-Afrika bijvoorbeeld is de doos van plastic, zodat ze al bad kan worden gebruikt. In India wordt ze voorzien van muskietennet en een ‘clean birth kit’ om infecties tijdens en na de bevalling te vermijden.

De doos is ook een goede manier om zwangere moeders in ontwikkelingslanden sneller naar de dokter te doen gaan zodat ze prenatale zorgen krijgen. Voor moeders met hiv vermindert dit de kans om te sterven in het kraambed bijvoorbeeld, en de baby heeft ook minder kans om hiv te krijgen.

 

Veilig slapen

Niet enkel ontwikkelingslanden kunnen profiteren van het idee, ook landen zoals de VS en het VK. “We gaan er te snel van uit dat elke baby een bed of zelfs een wieg heeft om in te slapen. Dat is echt niet altijd zo: veel te veel baby’s delen het bed met de ouders, op een onveilige manier. Deze doos kan daar verandering in brengen op een veilige manier”, zegt gynaecoloog Karen Joash.

Voor de voorstanders van ‘samen in bed slapen’ op hun achterpoten gaan staan: uiteraard bestaan er manieren om dat veilig te doen, maar gezien de babymortaliteit bij sommige groepen in de samenleving te hoog is (omwille van verstikkingsdood) is een andere, veilige slaapoptie noodzakelijk. De babydoos biedt die optie.

Tegenstanders zijn er ook, al ontkennen ze het effect van de doos niet. "Het effect zal alleen heel klein zijn. Armoede wegwerken, ouders doen stoppen met roken en onderwijs en prenatale zorg verbeteren, zijn belangrijker", zo vindt professor Colin Pritchard.