7906fi.jpg

Behind the scenes: ontmoet een van de mama s achter tieners in huis

27/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Tieners in huis is een team van verschillende mama's met.. jah, tieners in huis. Eén van die mama's is Fran. Ze schrijft elke week quotes, artikels en andere schrijfsels voor de online community TIH. Ze had hier dolgraag een prachtige gezinsfoto gedeeld, maar de gezinsleden wensen in cognito te bijven :-) 

Wie ben jij? 

Fran, getrouwd– mama van 3 tieners (2 dochters en een zoon), freelance auteur

Tieners in huis: Toen ik een paar jaar geleden voor Mama Baas begon te schrijven, waren mijn kinderen nog klein. Ik vond het fantastisch om over het prille ouderschap te lezen en te schrijven.  Ondertussen zijn mijn kinderen tieners en kom je als ouder voor heel andere uitdagingen te staan. De band die je door de jaren met je kinderen creëerde en zo vertrouwt aanvoelt, verandert ineens helemaal. Het ouderschap was voor mij een evidentie geworden, maar plots moest ik mezelf als ouder heruitvinden. Pubers in huis zijn zo anders dan kleine kindjes in huis! Ik denk dat veel ouders dat gevoel hebben en daarom besloten we met het mama Baas-team een zijsprong te nemen en een soort ‘mama baas’ voor tienerouders op te richten. We posten dagelijks herkenbar, grappige of ontroerende quotes op Facebook en Instagram. En schrijven wekelijks een heel aantal artikels voor en door ouders van pubers. 

Wat vind je het leukste aan het ouderschap? 

Met kinderen in je leven ben je nooit alleen. Het maakt je leven rijk, want je leeft niet enkel voor jezelf. Het is een cliché, maar je krijgt zoveel van je kinderen: een onverwachte knuffel, een lief woordje, een schouderklopje, een warme glimlach, dankbaarheid, liefde… Mijn kinderen zijn een deel van mezelf.

Wat is het leukste aan tieners in huis hebben? 

Naarmate de kinderen groter worden, komt er weer wat meer tijd vrij voor jezelf. Niet dat ik ineens niet meer met de kinderen bezig ben, maar het is toch makkelijker dat ze een stuk zelfstandiger zijn dan vroeger. Zo kan ik bijvoorbeeld eens een uurtje gaan joggen met een vriendin terwijl de kinderen alleen thuisblijven of op vakantie een boek lezen terwijl de kinderen zwemmen of zelf aan het lezen zijn. Dat was vroeger ondenkbaar. 

Wat is het moeilijkste?

Ik heb soms wat last met ‘loslaten’. Zo moet je als ouders constant kleine grenzen overwinnen: de dochter die alleen met de fiets naar school gaat en die drukke weg moet oversteken, de dochter wil met een vriendin alleen gaan shoppen (iets wat je vroeger altijd samen deed), de zoon die niet meer naar de hobby wilt die ik net zo leuk vond, … 

Wat vond je leuker aan kleinere kinderen? 

De vele knuffels en knutselwerkjes die ik spontaan kreeg mis ik wel. De dochter voelt zich nu te groot om ’s morgens bij ons in bed te kruipen en gezellig te knuffelen. Of de zoon die geen zoen meer wil geven aan de schoolpoort is toch ook niet zo fijn voor een knuffelmama als ik. 

Wat zou je, achteraf gezien, anders gedaan hebben? 

Goh, niets eigenlijk. Ik ben heel blij met mijn gezinnetje. Soms loopt het niet helemaal zoals ik het in mijn hoofd heb, maar da’s het leven, he. 

Op welk vlak is je leven veranderd nu je kinderen ouder zijn? 

Door ouder te worden zijn de kinderen een stuk zelfstandiger. Brooddozen maken ze zelf, ik moet niet meer alles voor hen klaarzetten, ze gaan zelf met de fiets of te voet naar de hobby’s of naar school (gelukkig wonen we midden in de stad en dus overal vlakbij). Taxi mama mag steeds vaker haar taxi aan de kant laten staan. Ik hoef me ook niet altijd te haasten om op tijd thuis te zijn of een oppas regelen, want de kinderen kunnen gerust al even alleen thuisblijven. Da’s toch echt wel een verademing in mijn agenda. 

Hoe is de taakverdeling bij jou thuis? Geef je je kinderen klusjes? 

’t Zal wel zijn! Alhoewel ik mezelf soms hoor zeggen dat ‘het hier geen hotel is’, worden ze wel ingeschakeld voor taakjes (die ik zelf niet graag doe): afwasmachine leegmaken, dieren eten geven, kamers opruimen, afwassen… De oudste dochter kookt graag, dus die laat ik soms het eten klaarmaken, de jongste dochter dekt elke morgen de tafel en de jongste… daar is nog wat werk aan :-)

Je kinderen worden volwassener… vanaf wanneer mogen ze uitgaan bij jou? 

We zitten nog net niet in de fase dat ze echt al uitgaan. Ze gaan wel vaak bij vrienden of de vrienden komen naar ons voor een tuinfeestje of zo. Maar echt uitgaan, dat zal vanaf een jaar of 15, 16 zijn, denk ik… 

Wat is de favoriete uitstap met je kinderen? 

We gaan graag samen naar de cinema. Dat is nu veel leuker dan vroeger omdat ze ook al naar films kijken die wij zelf graag zien. Sporten doen we ook vaak samen. Dan loop ik rondjes op de looppiste en gaan de tieners mee om te skaten, lopen of tennissen op de omliggende sportterreinen. Of ze spreken er af met vrienden. 

Wat is je ultieme mom hack bij tieners? 

Wij lieten onlangs een elektrisch cijferslot op onze garagepoort zetten. Zo kunnen de kinderen altijd binnen in huis met de code en hoeven ze geen huissleutel op zak te hebben. Het eerste jaar dat onze dochter op de middelbare school zat, heb ik ontelbare keren telefoon gekregen dat ze de sleutel was vergeten en dan moest ik soms halsoverkop van het werk vertrekken omdat ze anders ging doodvriezen aan de voordeur. 

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes