Besparen op kinderspullen: 5 tips voor de allerbeste koopjes
1. VakantieVeilingen
Je hebt misschien nood aan een vakantie zonder die bengels :-), maar wat kan het online veilingplatform VakantieVeilingen.be verder voor je doen? Meer dan je denkt! Staar je niet blind op het eerste deel van de naam. Focus op de ‘veilingen’, want je kan er tal van superkoopjes voor je baby of kind scoren. En vooral: tot 60 % voordeel doen ten opzichte van de prijs in de winkel.
De website veilt namelijk niet alleen dagjes weg, hotelovernachtingen of wellnessarrangementen, maar heeft vaak ook handige (tijdelijke) acties lopen met producten voor baby’s en kinderen. Van babydoekjes, leuk speelgoed en nachtlampjes tot een wipstoeltje, kinderwagen of bedje: je kan er allemaal op bieden. Alles is nieuw, het zijn geen tweedehandse spullen.
Hoe werkt het? Heel eenvoudig: je maakt een gratis account aan, je kiest de veiling met het product dat je ogen uitsteekt en hop, je kan beginnen bieden. Een eerste bod kan vanaf 1 euro. Zolang het klokje loopt, kan je meebieden. Haal je het winnende bod binnen, dan word je overladen door confetti op de pagina. Je krijgt een bevestigingsmail en hebt dan 5 dagen de tijd om te betalen.
Je bepaalt zelf de prijs die je wil geven aan je koopje, en je doet een goede én betrouwbare deal.
2. Tweedehands is even goed
Waarom moet alles spiksplinternieuw zijn? Vaak gebruik je kinderspullen zo kort, dat ze er bijna uitzien als nieuw als je ze weer opbergt. Je vind overal tweedehandsbeurzen (de Gezinsbond organiseert er bijvoorbeeld heel wat) waar je kinderoutfitjes, speelgoed en andere babystuff aan een zacht prijsje op de kop tikt.
Ook op sociale media zijn er marktplaatsen en groepen te vinden waar andere ouders tweedehands kinderspullen aanbieden. Ga maar eens snuisteren, voor je het weet ben je 3 uur en een hele kinderuitzet verder.
3. Gewoon lenen
Waarom geld uitgeven als je gewoon dingen kan lenen van elkaar? Vrienden of familie met oudere kinderen doe je vaak zelfs een plezier – hoera, weer opbergruimte vrijgekomen – als je oude kinderspullen overneemt.
Ken je andere jonge gezinnen – vast wel! – dan kan je ook een deel- of ruilhandeltje opzetten. Handig als je samen een grote aankoop wil doen, zoals een bolderkar of fiets, en de kosten kan delen.
4. Naar de bibliotheek
Over lenen gesproken: de bibliotheek bestaat ook nog altijd. Kinderboeken zijn een topper om in huis te hebben – lang leve het slapengaanverhaaltje – maar hoef je ze ook allemaal te bezitten? Moet je ook weer extra boekenkasten voorzien … Veel leuker voor je kinderen trouwens om elke keer iets nieuws te ontdekken.
En ook speelgoed kan je uitlenen. Heel wat gemeentes hebben ook een spelotheek. Die werkt net zoals een bibliotheek, maar dan met kinderspeeltjes.
5. Niet te veel, niet te duur
Een gouden tip: baby’s vinden alles leuk. Je hoeft heus niet het allerduurste of hipste speelgoed in de winkel te kiezen. Een rammelaar? Een flesje met wat ongekookte rijst maakt je kleintje reuzeblij, probeer maar eens.
Koop ook niet te veel. Kleren en schoenen, daar groeit een baby of jong kind zeer snel uit. Een baby die nog niet kan lopen, hoeft bijvoorbeeld niet de hipste sneakers aan te hebben. Warme sokjes – die kunnen ook trendy zijn – zijn echt wel voldoende. Zodra je kindje begint te lopen, is een paar goede schoenen natuurlijk wel een must. Haal ook niet te veel luiers in de kleinste maat in huis.
En een laatste tip: vergeet niet voor je wie shopt. Jij kan misschien enthousiast en in de wolken zijn met bepaalde spulletjes, maar je baby of kindje is daar nog niet zo mee bezig, mama :-).
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner VakantieVeilingen. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.