Beste tips voor een leuke uitstap met kindjes in Limburg

  • door Mamabaas

Is het bij jullie ook altijd hetzelfde liedje tijdens de vakantie? “Mamaaa, papaaaa, wat gaan we doen vandaag?” De inspiratie kan al eens opgeraken, niet? Gelukkig overstelpten jullie ons met toptips voor een leuk dagje uit met de kindjes. Aan de beurt: Limburg.

De favorieten

1. Bokrijk

Veel uitleg hoeven we hier natuurlijk niet bij te geven. Er is altijd iets, zeg maar heel veel te beleven in dit openluchtmuseum vol historische gebouwen en voorwerpen. En grote aanraders zijn natuurlijk het fietsen door het water en de grootste buitenspeeltuin van Vlaanderen. En die laatste is voor iedereen: er is een zone voor elke leeftijd en voor andersvalide kinderen zijn er speciale speeltuigen.

Alle info.

 

2. be-MINE in Beringen

Ook in be-MINE kom je tijd te kort. Op de Avonturenberg kunnen kinderen klimmen en spelen naar hartenlust op de speelse en avontuurlijke klauterconstructies en glijbanen. Krijg je niet genoeg van het klimmen? Dan kan je richting Alpamayo gaan, waar elke klimmer aan zijn trekken komt, van kind over recreant tot geoefende berggeit. Afkoeling nodig? Dan is het Mijn Zwemparadijs, met een buitenbad en ligweide en tal van binnenbaden.

Alle info.

 

3. Blotevoetenpad in Zutendaal Lietenberg

Schoenen uit en gaan! In een voormalige kiezel- en zandhoeve is het mooiste blotenvoetenpad van West-Europa uitgestippeld. Een topbeleving met waterpartijen, zandheuvels, uitdagende hellingen … om te ploeteren en je te amuseren. Ook op het programma: een uitkijktoren, doolhof en hangbrug. Lekker spectaculair.

Alle info.

 

4. Maïsdoolhof in Peer

Ga op ondekking in het groen, maar zie dat je niet verloren loopt hé. Intussen leer je ook alles over de landbouw. Nadien kunnen de kleinsten pateekes maken in de zandbak, springen op de trampoline, slingeren aan een touw of de hooiberg beklimmen. Wie een beetje moe is, kan bekomen op het gezellige terras.

Alle info.

 

5. Stokkemanroute in Kattevennen in Genk

De Stokkemanroute is een fijne gezinswandeling (4,2) door het het mooie bos van de Kattevennen. Een app, spel- of verhaalboekje laat je de mysterieuze Stokkemannen ontdekken. Benieuwd naar het verhaal van deze bijzondere wezens? Op naar Genk!

Alle info.

 

6. Scoutsrally in Pelt, vlakbij het klankenbos

Een speeltuin, minigolf en zomerterras. Ontdek ook het bijenhotel. En plan dan ook meteen een bezoekje aan het nabijgelegen klankenbos, met het leuke familiebosspel Tandroor.

Alle info.

 

7. Domein Bovy in Heusen-Zolder

Een natuurpareltje is Domein Bovy. Langs het vlonderpad wandel je langs verschillende vijvers. Er zijn 2 korte wandelingen: Martin de Ijsvogel (1,7 km) en het Hazenpad (0,9 km) En nadien ravotten geblazen in de speeltuin. Er is een gezellige picknickweide en een dierenweide, waar heel wat dieren wachten op een knuffel.

Alle info.

 

8. Tuinen van abdijsite Herkenrode in Hasselt met leuke zoektochten

Naast de abdij van Herkenrode valt er heel wat te beleven voor kinderen. Er zijn 4 superleuke en coronaproof zoektochten, voor gezinnen met kinderen tussen 4 en 13 jaar.

Alle info.

 

9. Fietsen, fietsen, fietsen        

Wie Limburg zegt, zegt fietsen natuurlijk. Het is een echt fietsparadijs. Je vindt er 2000 km aan verharde, veilige en grotendeels autovrije fietspaden. Dus trek er gewoon op uit met je kinderen en trap erop los. Voor wie een alternatief zoekt voor de fiets: probeer het eens op de vespa.

Alle info.

De verrassingen

Maar duidelijk niet voor wie Limburg kent :-).

 

1. Juffertje in het groen

Deze superleuke kinderboerderij vind je Tessenderlo. Bij mooi weer kan je wandelen tussen de weides en de buitenverblijven van de dieren. En die zijn de moeite voor jong en oud. Onze favorieten: Galloway koeien Bess en Bell, lekker fluffy! Nog in de categorie fluffy en schattig: de alpaca’s Georges en Marieke.

Nog in de aanbieding: een natuurspeeltuin, een speelbos met een boomhut, hindernissenparcours en plekken waar je kikkers en salamanders kan spotten. En een grote stroschuur om in te ravotten.

Tip: houd de website in het oog, want de kinderboerderij werkt volop aan workshops en belevingsdagen.

Alle info.

 

2. Alpacaboerderij in Kaulille

Kinderen zijn doorgaans gek van alpaca’s – hier alleszins toch . In deze activiteitenboerderij kunnen ze hun hartje ophalen. Je kan er terecht voor leuke spelletjes tussen de alpaca’s, wandelen met de alpaca’s of een bezoekje aan de dieren in de stallen of weides. Je kan er zelfs overnachten als je wil.

Alle info.

 

3. Prikkelpad in Beringen

Ben je klaar voor een belevingswandeling die je zintuigen prikkelt? Laat je verrassen door de voelkastjes, een kijkwand, voel- en draaistenen, een klankenlabyrint en klimstructuren. Je wandelt ook door de speeltuin van ’t Fonteintje, dus daar kan je even halt houden voor wat extra speelplezier. De wandeling is volledig toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. En de Watersnip organiseert elke maand themawandelingen.

Alle info.

 

4. GOaLFLAND in Eksel

Heb je al eens voetgolf gespeeld? Het is een combinatie van voetbal en golf. Je speelt met een voetbal op een 15 holes baan. Hetzelfde principe als minigolf, maar je schiet de bal met je voeten in de hole. En het is niet altijd de beste voetballer die wint!

Alle info.

 

5. Fluisterbootjes in Dilsen-Stokkem

Een dagje genieten op de Oude Maas in de prachtige natuur van het gebied Negenoord. Dat doe je met en op een fluisterboot. Die is elektrisch aangedreven – of je moet niet roeien ;-) – en maakt dus geen geluid.

Alle info.

 

5. Bessen plukken in Blueberry Fields

Blueberry Fields is een fruitbedrijf, maar niet zoals alle andere. Je kan tijdens de zomermaanden zelf blauwbessen gaan plukken in de plantages. En er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd. Ook leuk: je kan er een stukje privé-tuin huren, weg van de drukte. Na een korte wandeling kom je op een locatie met een oude kar als decor. Daar geniet je van een lekkere karrenmaaltijd (brunch, lunch of diner).

Alle info.

Voor de iets oudere kinderen

Eventkasteel Kokima in Kortessem

Hier beleef je met het hele gezin een fijne tijd. Alle activiteiten zijn coronaproof: familly games, virtual reality, weilandgolf, lasershooting … Of wie weet word je na een spannende wandeling wel de opvolger van de baron.

Alle info.

En ook nog

​1. Dierenplezier

 

2. Waterpret

 

3. Leuke parken, bossen en domeinen

 

Ontdek ook de tips voor een kidsproof dagje in de provincie Vlaams-Brabant.

Ontdek ook de tips voor een kidsproof dagje in de provincie Antwerpen.