3665fi.jpg

Bevallen we meer als het volle maan is?

15/09/2021

Er bestaan best wel wat mythes rond handelingen die de bevalling sneller op gang zouden brengen. Maar kloppen die eigenlijk ook? 

Over mythes en bijgeloof

Er bestaan best wel wat mythes rond handelingen die de bevalling sneller op gang zouden brengen. Het eten van een ananas bijvoorbeeld, of seks, zou de bevalling op gang brengen. Voor dat eerste bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Als je op het einde van je termijn bent of al een paar dagen overtijd gaat en je baarmoederhals bijna rijp is, kan dit de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Een andere mythe wil dat meer vrouwen bevallen bij volle maan. Jammer genoeg klopt dat niet. Een maanstand heeft weinig met het aantal bevallingen te maken. De bevalling wordt uiteraard in de eerste plaats bepaald door het moment van de bevruchting,en een volle maan kan je natuurlijk wel meer in een romantische mood brengen… 

Wat heeft wel een invloed?

Er zijn minstens twee hormonen die een belangrijke rol spelen tijdens de arbeid en de bevalling:

  1. Oxytocine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, dat je weeën krachtiger worden en dat je baarmoederhals opengaat.
     
  2. Adrenaline komt vrij als je psychische stress ervaart, bijvoorbeeld als je bang bent voor de bevalling. Door de adrenaline gaan je hartslag en je bloeddruk omhoog en kunnen je weeën stilvallen. Op deze manier werkt stress de bevalling tegen. ’s Nachts ben je meestal minder gestresst en produceer je minder adrenaline, wat misschien de reden is waarom de arbeid gemakkelijker ’s nachts begint. Het kan ook de reden zijn waarom de arbeid volop aan de gang kan zijn zolang je thuis bent, omdat je je daar meer ontspannen voelt, en hij stilvalt zodra je in het ziekenhuis aankomt.